Jumalanpalvelukset

Kirkko on ihmisiä varten

Kirkkorakennus on ihmisiä ja seurakuntaa varten. Siellä rukoillaan ja vietetään messua. Siellä lauletaan ja soitetaan. Kirkon tiloihin kokoonnutaan erilaisiin kerhoihin, kuoroihin ja muihin kohtaamisiin.

Messu eli jumalanpalvelus on kirkon perinteisin, kaikkia kristittyjä yhdistävä toimintamuoto. Se on koko seurakunnan yhteinen juhla. Messua vietetään joka sunnuntai.
Sinäkin olet tervetullut mukaan!

• Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista.
  • Viikkomessu vietetään yleensä arkipäivänä. Viikkomessussa on tilaa hiljaisuudelle, mietiskelylle ja vapaamuotoiselle rukoukselle. Viikkomessua voidaan viettää myös esimerkiksi nuorten, oppilaitosten ja puolustusvoimien jumalanpalveluksissa.
  • Sanajumalanpalvelus on jumalanpalvelus, jossa ei vietetä ehtoollista. Siinä keskitytään Jumalan Sanaan ja rukoukseen. Esimerkiksi koulujen kanssa järjestetyt joulukirkot ovat sanajumalanpalveluksia.

Jumalanpalveluksen etenemistä voi seurata virsikirjan lopussa olevasta jumalanpalveluksen kaavasta.