Höyterin historiaa

Höyterin historiaa

Leirikeskus Höyteri sai alkunsa Kymin kirkkoherra Otto Wilhelm Kärkkäisen (1928-1951) kesähuvilasta, jonka seurakunta osti itselleen. Kesähuvila purettiin ja tilalle rakennettiin hirsitalo, joka sisälsi salin, keittiön, ruokailutilan, neljä majoitushuonetta ja vahtimestarin kaksion. Tämä tila kulkee nimellä Liisanpirtti.

Tila osoittautui pian ahtaaksi. Vähän matkan päähän rakennettiin lisärakennus, Puustelli, jossa oli neljä 8 hengen huonetta.

Rippikoululeirit kasvattivat nopeasti suosiotaan ja oli tehtävä uusi laajennus. 1970-luvun alussa Liisanpirttiä jatkettiin Alvarilla, jossa on 10 majoitushuonetta, aula Alvar Aallon suunnittelemin huonekaluin sekä saniteettitilat. Keittiö ja ruokasali saivat oman talonsa. Myös vahtimestarille rakennettiin hirsitalo pihaan. Näin koko päärakennus jäi leirikäyttöön. Sittenkin oli nuoria majoitettava myös vanhoihin huviloihin, jotka seurakunta oli lunastanut.

Hirsitalon etuna on muunnettavuus, jota laajennuksissa hyödynnettiin. Viimeisin laajennus tehtiin vuonna 1981, jolloin majoitustiloja ei enää saanut rakentaa hirrestä.

Puustellin hirsiosaa muutettiin ja se jäi yhdeksi sakaraksi X:n muotoista rakennusta, jossa on 19 majoitushuonetta, luokka, ryhmätila ja aula. Samalla saunarakennukseen lisättiin yksi sauna ja takkahuone. Myöhemmin vahtimestarille rakennettiin uusi talo rinteeseen. Vanha asunto jäi sosiaalitilaksi.

Höyterin nimen historia on oma lukunsa. Vanhimmat seurakuntalaiset puhuvat ”Kärkkäisen huvilasta”, jonkin aikaa paikka oli Ristipirtti, sitten niemen mukaan Liisanniemi. Pitkäaikainen kirkkoherra Rurik Tammekas (1956-1977), jolle lankeaa suurin ansio Höyterin rakentamisesta, on myös harvinaisen ja nasevan Höyteri-nimen takana. Kurssikeskus sijaitsee Höyterinpohjan suulla. Joidenkin tietojen mukaan höyteri on vesikasvi.

Kuvaaja Ulla Spännäri

Höyteriin tuotiin vuonna 1963 Hevossaaresta 1700-luvun savupirtti. Tupaan on muurattu historiallisesti aito muuri kiuaskivineen. Kymiläiset ovat lahjoittaneet pirttiin ja aittoihin vanhoja esineitä.
Kuvaaja Meri Flyktman

Pihalla on kaksi vanhaa aittaa, Vilolan aitta Ylänummelta ja Tommolan aitta Kurittulasta.