Haapasaaren kirkko

Haapasaaren kirkko

Haapasaaren kirkko sijaitsee 25 kilometrin päässä mantereelta ja on Suomenlahden itäisin toimiva saarikirkko.

Pieneen saaristolaiskirkkoon mahtuu 250 ihmistä.

Nykyinen kirkko on valmistunut 1858 samalle paikalle, jossa aiemmin oli rukoushuone.

Haapasaaressa järjestetään kesäisin vähintään kerran kuukaudessa messu.
Avioliittoon vihkimisiä ja muita kirkkotilaisuuksia on touko-elokuussa sopimuksen mukaan.

Kirkkoon tutustuminen kesällä

Kirkkoon pääset tutustumaan noutamalla avaimen Haapasaaren osuuskaupasta kaupan ollessa auki.

Kirkkoretket Haapasaareen kesällä 2017

Haapasaareen järjestetään kesällä kirkkoretket su 18.6. ja su 23.7.
Lähdöt ko. päivinä klo 10 Sapokasta. Messu klo 12. Paluumatka Haapasaaresta klo 14.30. Matkan hinta (meno-paluu) 20€/aikuiset ja 10€/lapset. Aluksella on kahvio.

Kirkon historia

Kymin kirkonkokouksessa elokuun viimeisenä päivänä 1856 käsiteltiin ensimmäisenä asiana Haapasaaren rukoushuonetta. Saarelaisten ilmoituksen mukaan uuden rukoushuoneen rakentamiseen olisi ryhdyttävä, koska entinen oli "käynyt heikoksi ja rappeutuneeksi". Ennen päätökseen suostumista osanottajille oli muistutettu, että haapasaarelaiset olivat avustaneet kahden viimeisimmän Kymin kirkon rakentamisessa. Rahoitus päätettiin hoitaa suorittamalla kultakin manttaalilta kahden vuoden aikana kaksi hopearuplaa vuodessa, jonka lisäksi jokaiselta 16–60-vuotiaalta mieshenkilöltä kannettaisiin veroa kirkkorakennukseen viisi kopeekkaa.

Historiankirjojen vahvistama

Kirkkoa edeltäneen rukoushuoneen rakentamisajankohdasta ei ole varmaa tietoa, mutta rakennuksesta on mainintoja useissa eri lähteissä. Esimerkiksi Ruotsin laivaston ylipäällikön, vara-amiraali Tuomas von Rajalinin merikortissa vuodelta 1741 kirkko on merkitty suunnilleen nykyisen kirkon paikalle. Ruotsalainen laivasto-osasto oli samana vuonna pitkän aikaa ankkuroituna Haapasaaren edustalla. Myös varakuvernööri Nikolai von Engelhardtin vuonna 1767 tekemän tarkastusmatkan saksankielisessä kuvauksessa mainitaan Haapasaaren "pieni, somasti rakennettu kirkko".

Vuosisatojen kuluessa saaren asukasmäärä on vaihdellut ja välillä saari on todennäköisesti autioitunut kokonaan. Enimmillään, 1900-luvun vaihteessa, saaressa oli asukkaita 339. Haapasaari kuului Kymin kirkkopitäjään vuodesta 1642 ja toimi itsenäisenä saarnahuonekuntana vuodet 1910–66. Vuoden 1967 alusta Haapasaari liitettiin Kotkan seurakuntaan.