Kotkan kirkon urut

Kotkan kirkon urut

Kotkan kirkon satavuotisjuhlapäivänä 29.11.1998 käyttöön vihityt ainutlaatuiset barokkiurut on rakentanut urkurakentamo Martti Porthán Oy.

Porthán käytti esikuvana vuonna 1714 valmistuneita Freibergin tuomiokirkon urkuja, jotka suunnitteli Johann Sebastian Bachin työtoveri Gottfried Silbermann.

Urut ovat täysin mekaaniset. Niissä on 44 äänikertaa ja pillejä on yhteensä 2 700. Urut sopivat erityisesti barokin, klassismin ja varhaisromantiikan sävellysten soittamiseen. Urkujen julkisivua elävöittävät kullatut koristekuviot ja neljä enkeliä.

Kotkan kirkon ensimmäiset urut valmistuivat vuonna 1901. Ne rakensi saksalainen E. F. Walcker & Co. Toiset, Oy Kangasalan Urkutehdas Ab:n valmistamat urut otettiin käyttöön vuonna 1951.