Riitelyä, ei raatelua
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Riitelyä, ei raatelua

Jokaisessa ihmissuhteessa ollaan joskus eri mieltä. Useimmissa riidelläänkin. Riita on hyväksi silloin, kun se saa asiat liikahtamaan eteen päin. Haitallista se on silloin, jos riidellessä ruvetaan repimään toisiaan.

"Me ei koskaan riidellä." Kun naapuri pariskunta sanoo noin, oma parisuhde voi tuntua epäonnistuneelta. Meillä kyllä riidellään. Mutta riidattomuus ei välttämättä ole se hyvä vaihtoehto. Riitely voi jopa osoittaa, että suhde voi hyvin. Kaikki riippuu siitä, miten riidellään. Ja jääkö jotain käsittelemättä, jos ei riidellä.

Riidellessä käsitellään asioita, jotka herättävät tunteita ja joista ollaan erimielisiä. Siksi on tärkeää tuoda esille se tunne, joka asiasta on herännyt "minua jäi vaivaamaan se, kun...". Samoin on tärkeää kertoa, mikä asia jäi vaivaamaan. Huono tapa tuoda asia esille on sanoa, että toisessa ihmisessä on vikaa. Haukkumalla ja halveksimalla toista ei läheisyys voi pysyä yllä. Voi kyllä voittaa riidan, mutta hävitä parisuhteen. 

Jos riitatilanteessa voi nähdä, että vihollinen on tuo riita ja riitaa aiheuttava asia eikä vastapäätä oleva rakas ihminen, riidassa on mahdollista päästä kohti sovintoa.

 

Usein repivässä riidassa puuttuu kaksi tärkeää elementtiä.

Ei puhuta. Huudetaan ehkä, haukutaan, mutta ei puhuta. Huudetaan siitä, ettet taaskaan tyhjentänyt tiskikonetta, vaikka oikeasti pelottaa se, etten ole sinulle tärkeä.

Ei kuunnella. Toisen puhuessa/huutaessa kehitellään omaa vastahyökkäystä tai huudetaan päälle. Tai kävellään pois. Tulee paljon melua, paljon pahaa mieltä, mutta asia jää ehkä kokonaan vaille huomiota. Ainakaan sitä ei saada selvitettyä.

Useimmat suuret riidat jäisivät syntymättä, jos siitä vaivaavasta asiasta pystyisi puhumaan ennen kuin tunteet kiehahtavat yli. Ja jos voisi kuunnella toista, vaikka asia tuntuu kipeältä, vaikka tulee syyllisyyden tunteita. Jos malttaisi kuunnella, mikä toista vaivaa, ja mikä siinä tuntuu niin pahalta. Toisen tunteet ovat todellisia, vaikka ne olisivat syntyneet väärinkäsityksestä. Kun väärinkäsitys selvitetään, voivat ikävät tunteet väistyä.

Riitelemällä kaikki erimielisyydet eivät ratkea. Ei silloinkaan, vaikka riideltäisiiin ilman raatelua. Jokaisessa parisuhteessa on suuri joukko asioita, joista ei voikaan löytyä yksimielisyyttä. Ei aina tarvitsekaan. Erilaisuuksien ja erimielisyyksien kanssa voi oppia elämään. Keskitytään niihin asioihin, jotka yhdistävät. Keksitään, miten erilaiset mielipiteet ja tekemisen tavat rikastuttavat meidän parisuhdetta.

Annetaan tilaa erilaisuudelle

 

Virpi Tukiainen