Kotkan kirkon urut
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kotkan kirkon urut

Kotkan kirkko täytti 100 vuotta 1998. Jo useita vuosia ennen juhlavuotta oli päätetty kirkon korjaamisesta ja restauroimisesta. Tähän suureen projektiin kuului myös uusien urkujen hankkiminen, sillä vanhat olivat menneet huonoon kuntoon ja olivat sellaista urkujenrakennustyyliä ja laatua, joka ei enää vastannut nykyisiä tarpeita. Urkujen haluttiin olevan myöhäisbarokin ns. Bach-urkutyyppiä. Tarjouskilpailun perusteella urut  päätettiin tilata urkurakentamo Martti Porthanilta. 

Urkujen toteutuksessa Martti Porthan haki innoitusta Keski-Saksasta. Näistä uruista läheisimmiksi Porthanin ja Kotkan tarpeisiin osoittautuivat Gottfried Silbermannin Freibergin katedraaliin 1700-luvun alussa rakentamat urut. Paitsi että ne sopivat mainiosti Bachin urkutuotannon esittämiseen, ne sisälsivät joitakin ranskalaisia piirteitä, jotka Silbermann oli omaksunut oppivuosinaan Ranskan Elsassissa (Alsace). Kotkan urkujen suunnittelussa ja rakennustavassa noudatettiin Silbermannin tuotannon periaatteita. Kotkan urut oli tietysti sopeutettava Kotkan kirkon tilaan, akustiikkaan ja tarpeisiin, joten ne ovat ainutlaatuiset ja rakentajansa Martti Porthanin luovan työn tulos. Nämä urut ovat yhtenäinen taiteellinen ja rakennustekninen kokonaisuus, jossa mistään yksityiskohdista ei ole tingitty. Niinpä ne ovatkin herättäneet laajaa huomiota ja ihailua. 

Kotkan kirkon urkuja on käytetty menestyksellisesti paitsi Kotkan seurakunnan ja muun kirkollisen toiminnan tarpeisiin myös urkukonsertteihin ja vuosittaiseen Urkuviikkoon. Kotkan uruissa on kolme sormioita ja jalkio.Niissä on 44 äänikertaa ja pillejä on yhteensä 2 700. Kultakin koskettimistolta soitetaan yhtä itsenäistä pillistöä. Niitä voidaan soittaa erikseen tai yhdessä. Urkujen tarvitsema ilmanpaine tuotetaan palkeilla, joita voidaan käyttää joko koneellisesti tai ihmisvoimin polkien. 

Kotkan urkujen viritystaso on nykyistä normaaliviritystä puolisävelaskelen korkeampi, Bachin ajan mukaisesti. Näiden urkujen oman viritysjärjestelmän on suunnitellut Kotkan kirkon entinen kanttori Timo Kiiskinen. Se on eräs ns. barokkiviritys, joka suosii vanhan musiikin ja erityisesti J. S. Bachin urkusävellysten esittämistä.