Lounaskonsertit Kotkan kirkossa, Lunchtime concerts at Kotka Church

Lounaskonsertit Kotkan kirkossa, Lunchtime concerts at Kotka Church

Kotkan kirkon suosittu lounaskonserttisarja alkoi keskiviikkona 5.7.2017. Tänä vuonna Kotkan kirkossa saadaan nauttia taidokkaasta musiikista lounasaikaan joka keskiviikko klo 12 heinä- ja elokuun ajan. Konsertteihin on vapaa pääsy ja niissä kerätään vapaaehtoinen kolehti seurakunnan musiikkityön hyväksi.

Kotkan kirkon suosittu lounaskonserttisarja

Konserttisarjan aloittaa Belgorodin Filharmonian urkusolisti Timur Khaliullin Venäjältä. Timur on voittanut useita kansainvälisiä urku- ja pianokilpailuja ja on tunnettu erityisesti hyvin suvereenista jalkiotekniikasta. Kotkassa Khaliullin esittää Buxtehuden, Bachin, Lisztin urkumusiikkia sekä omia improvisaatioita.

"Soi Suomeni suvessa - suomalaisia suven säveliä ja tuliaisia merten takaa" konsertissa 12.7. kuultiin mm. Kasken, Pylkkäsen, O. Merikannon ja Maloten yksinlauluja. Niitä tulkitsevat sopraano Ilona Jokinen ja pianisti Minttu Siitonen. Useissa laulukilpailuissa palkittu Ilona Jokinen on saanut kiitosta raikkaasta sopraanostaan, säteilevästä lavapersoonastaan ja monipuolisesta osaamisestaan sekä ohjelmistostaan. Jokinen on laulanut useita ooppera- ja musikaalirooleja, konsertteja ja kirkkoteoksia. Minttu Siitonen esiintyy sekä solistina, kamarimuusikkona että liedpianistina. Hän on syventynyt erityisesti laulajien kanssa työskentelyyn ja tekee tiivistä yhteistyötä nuoren polven eturivin laulajien kanssa. Minttu aloitti työt Kotkan seudun musiikkiopiston pianonsoiton opettajan toimessa syksyllä 2016.

Elke Unt ja Katrin Nachtigall tapasivat ensi kerta Tallinnan Musiikkilukiossa vuonna 1989 ja heistä tuli heti hyvät kaverit. Lukion jälkeen heidän tiet erkaantuivat – Elke lähti opiskelemaan kirkkomusiikkia Sibelius- Akatemiaan Helsinkiin, ja Katrin jatkoi viuluopiskeluja Viron Musiikkiakatemiassa. Katrin on työskennellyt viulistina useissa suomalaisissa ja virolaisissa orkestereissa, tällä hetkellä hän on töissä Kymi Sinfonietassa. Elke saman aikaan kehitti kirkkomuusikon uraa aluksi Tallinnan Suomalaisessa seurakunnassa ja nykyään hän toimii Tarton Johanneksen kirkon kanttorina. Ystävykset tapasivat seuraavan kerran luokkakokouksessa kesällä 2016. Siitä syntyi heti kipinä ja yhteiset haaveet uusista taiteellisista haasteista. Niinpä he ovat saaneet valmiiksi yhteisen konserttiohjelman, jota saamme nyt nauttia 19.7. lounaskonsertissa. Ohjelma sisältää lintuaiheisia kappaleita ja erilaisia muunnelmia mm. Bachilta, Corellilta, Rheinbergerilta ja Mägiltä.

26.7. lounaskonsertissa urkuja soittaa Matti Vaakanainen, joka toimii Kotka-Kymin seurakunnan kirkkomuusikkona. Kirkkomuusikontoimensa ohella Vaakanainen konsertoi säännöllisesti sekä harjoittaa taiteelliseen tohtorintutkintoon tähtääviä jatko-opintoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Ohjelmassa on Johann Sebastian Bachin urkumusiikkia, mm. kuuluisa d-molli Toccata ja fuuga.

Tämän kesän lounaskonserttisarjan toisen venäläisen vieraan saamme 2.8. Silloin moskovalainen urkuri Maria Makarenko esittää Bachin, Vivaldin, Lefébury-Wélyn, Vincenzo Petralin sävellyksiä.

9.8. voidaan jälleen nauttia Kotkan kirkon barokkityylisten urkujen upeasta soinnista, kun Pauliina Hyry Espoosta esittää Vater unser – Isä meidän – konserttikokonaisuuden, joka sisältää Bachin ja Mendelssohnin musiikkia.

16.8. on paikallisten muusikkojen vuoro, kun lounaskonsertissa esiintyvät sopraano Emilia Vesalainen-Pellas, sellisti Laura Bucht sekä urkuri-pianisti Marjo Kaijansinkko. Pääosin kotimaisen kattauksen konsertissa kuullaan mm. Heikki Sarmannon, Pekka Simojoen ja Lasse Mårtenssonin sävellyksiä.
Pikantin lisämausteen tuo virsisovitukset uudesta virsikirjan lisävihkosta.

23.8. voidaan nauttia pianistin ja urkurin yhteistyöstä, kun Rick-Henry Ginkel ja Matti Pohjoisaho Kokkolasta tulkitsevat W.A. Mozartin, J.S. Bachin, Sibeliuksen, Konsta Jylhän ja M. Pohjoisahon musiikkia.

Konserttisarjan päättää paikallisten muusikkojen, sopraano Riikka Pelon, hänen puolisonsa, baritoni Riku Pelon ja pianisti Laura Attilan konsertti 30.8. Konsertissa kuullaan mm. Kuulan, Melartinin, Merikannon, Kilpisen ja Brahmsin yksinlauluja ja duettoja.