Vapaaehtoistyöstä voimaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vapaaehtoistyöstä voimaa

Kotka-Kymin seurakunnassa on iso joukko vapaaehtoisia. Nuorimmat heistä ovat juuri täysi-ikäisiä ja vanhimmat yli yhdeksänkymppisiä, melkoinen joukko! Tehtäviä on laidasta laitaan. Yhdelle sopii osallistuminen kerran vuodessa ulkoilukaverina ja toinen sitoutuu tehtävään parikin kertaa viikossa ja saa samalla siitä merkittävää sisältöä elämäänsä. Useimmat antavat aikaansa muutaman kerran kuukaudessa.

Toiset nauttivat vauvojen seurasta perhekerhojen lisäsylinä, yksi innostuu nuorten kanssa hengailusta, joku tahtoo auttaa maahanmuuttajaa kotoutumisessa ja iso joukko auttaa keittiöhommissa. Muutamat auttavat kännyköiden ja tietokoneiden heittäytyessä hankalaksi, toiset tulevat apuun, jotta kehitysvammaisten leiri mahdollistuu. Kaikkia yhdistää tekemisen meininki, mukava yhdessäolo ja halu olla avuksi.

Omat taidot ja osaaminen jakoon. Vapaaehtoinen Ari ymmärtää koneiden ja laitteiden sielunelämää ja auttaa niitä, joilla on ongelmia kännyköiden, läppäreiden ja kaukosäätimien kanssa. Hän on toiminut digiapurina jo useita vuosia. Keikkoja ei tule kovin usein, mikä sopii työssäkäyvälle.

Keittiöhommista olevat vapaaehtoiset ovat klassikko! Heitä on vähävaraisten ruokailujen avustajina, tekemässä talkoilla hyväntekeväisyyslounaita, valmistelemalla myyjäisiä tai laittamansa itsensä likoon kokonaan, kuten Juha-Matti ystävineen teki, kun he järjestivät työttömille ruokailun, oikeastaan ravintolaillan omalla kustannuksellaan, itse suunnitellen ja toteuttaen koko lystin.

Kävelykamujen sesonkiaika on erityisesti silloin, kun maa on lumeton ja sula. Kävelykamuja toimii eri puolilla kaupunkia, toiset käyvät kodeissa, toiset palvelutaloissa ja jotkut osallistuvat ulkoilutempauksiin, joita järjestetään pari kertaa vuodessa.

Leiriavustajia tarvitaan erityisesti kehitysvammaisten leireillä. Viime leirillä on 14 leiriläistä ja yhdeksän avustajaa. Leiriavustajien tehtäviin kuuluu kehitysvammaisten arkitoiminnoissa avustaminen, yhdessäolo ja heittäytyminen mukaan leirielämään. Kille ja Mirjam mukana Mölkkypelissä Höyterissä kesäkuussa 2017.

Tämän hetken avoimet vapaaehtoistehtävät löydät helpoiten www.vapaaehtoistyö.fi/kotka. Sivua kannattaa seurata aika ajoin, tehtäviä tulee uusia tasaiseen tahtiin.