Jaana Salervo Kotkalainen vuoden isovanhempi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vas. Airi Halonen (Kotkan Naisten Pankin pj.), keskellä Jaana Salervo ja oikealla Maarit Koskensalo-Tiainen (Kotka-Kymin seurakunta)

Jaana Salervo Kotkalainen vuoden isovanhempi

Oppia ikä kaikki- työryhmä julkisti kotkalaisen isovanhemman Vanhusten viikon pääjuhlassa Sammolla su 1.10. Työryhmä valitsi vuoden isovanhemmaksi Jaana Salervon.

Jaana on Karhulassa asuva 59 -vuotias nainen, joka on lähes koko pitkän työuransa tehnyt lasten parissa. Hän on toiminut 30 vuotta Kotkan kaupungin perhepäivähoitajana ja myöhemmin laitoshuoltajana päiväkodeissa. Hän on siis omalla lämpimällä tavallaan saatellut jo pari sukupolvea kotkalaisia lapsia koulutielle yhdessä vanhempien kanssa.

Jaanalla on 2 omaa poikaa, muttei omia biologisia lapsenlapsia, ainakaan toistaiseksi.

Suurella sydämellä varustettu Jaana on aina kantanut huolta myös kaukana asuvista lähimmäisistä, ennen kaikkea lapsista. Hän onkin yksi Kotkan Naisten Pankin aktiiveista, yksi perustajajäsenistä, myös puheenjohtajana toiminut. Naisten Pankin välityksellä kerätään rahaan kehitysmaiden naisille ja näin autetaan koko perhettä ja yhteisöä. Tämän toiminnan avulla sadat köyhät äidit ovat pystyneet hankkimaan toimeentulon ja kouluttamaan myös lapsensa, näin taaten heille turvallisemman tulevaisuuden.

Jaana on rikastuttanut kaupunkimme kulttuurielämää toimimalla mm. Afrikkalaisen rumpuryhmän kotkalaisvahvistuksena usean vuoden ajan. Rytmikäs rummutus on toiminut vetonaulana monissa erilaisissa perheille ym. suunnatuissa tilaisuuksissa. Varsinkin lapset ovat innokkaita kokeilemaan rumpujen soittamista ja tanssahtelemaan musiikin mukana.

Konkreettisesti mummoilua Jaana on reilun kolmen vuoden ajan päässyt toteuttamaan osallistuttuaan MLL:n Ystäväksi maahanmuuttajaäidille koulutukseen. Jaanan ystävyys ei rajoitu äidin tukemiseen, hän on valloittanut perheen lasten sydämet ja lapset ovat täydellisesti hurmanneet Jaanan. Koko perhe on Jaanan myötä saanut tutustua suomalaiseen elämään, vierailla suomalaisessa kodissa, myös yökylässä, osallistua suomalaisiin juhliin jne. Jaanan panosta tämän perheen kotoutumisessa ei voi liiaksi korostaa.