Lauluyhtye Contento lohduttaa ja tuo toivoa surun keskelle musiikin parantavalla voimalla

Contento-kuoro esiintyi Tyhjän sylin illassa Kymin kirkossa.

Keskiviikkona 18.10. vietettiin Kymin kirkossa Tyhjän sylin iltaa. Ilta oli tarkoitettu kaikille lapsen menettämisen surun tai lapsettomuuden kivun kanssa eläville. Mukana iltaa toteuttamassa olivat sairaalapappi Hanna Hietanen, pastori Elise Hasanen ja Contento-kuoro.

Tyhjän sylin iltoja on järjestetty 1990-luvulta, ja nykyään niitä järjestetäänkin ympäri Suomea. Usein mukana järjestämässä on Lapsettomien yhdistys Simpukka ry. Tyhjän sylin iltojen tarkoitus on tarjota lievitystä ja tukea tuskaan, joka on aiheutunut lapsen menetyksestä, tai siitä että kokee lapsettomuutta. Illoissa lohdutusta tuo myös musiikki.

Ensimmäinen kerta tämä ei ole, kun messussa laulanut Contento on mukana järjestämässä teemaan liittyvää iltaa. ”Kuorolaisen oman lapsen menetys antoi aiheen järjestää Toivon ja lohdun –konsertteja, joissa esiintyjinä oli Contenton ohella mm. Johanna Kurkela ja Juha Tapio”, lauluryhmän johtaja Marjo Tamminen kertoo.

Tamminen on opiskellut musiikkiterapiaa, joten hän on tutustunut musiikin hoitavaan ja voimaannuttavaan vaikutukseen. Monesti surussa ei ole sanoja ja siksi musiikki voi lohduttaa. ”Musiikin ja kauniiden, lohduttavien sanojen avulla on helpompi purkaa tunteita ja sanoittaa niitä. Musiikki on usein myös yhteisöllistä, jolloin yhdessä oleminen, laulaminen, soittaminen tai kuunteleminen helpottaa surua, koska ei ole yksin surun kanssa”, sanoo Tamminen musiikin avusta vaikeuksien käsittelyssä.

Tamminen on joitain vuosia sitten säveltänyt ja sanoittanut Tyhjä syli nimisen laulun, joka laulettiin myös tällä kertaa. Se on tehty juuri Tyhjän sylin kaltaisia iltoja varten.

"Kun sydän on täynnä rakkautta,

syli juuri sinua varten,

nyt niin tyhjä on, syli tyhjä on,

vain vaikerrusta vaiennutta,

kuulethan Isä Taivainen,

tän huokauksen!"

Lauluyhtye Kymi Contento on vapaaehtoisen kuoronjohtajan johtama porukka, johon on helppo liittyä. Musiikillisia lähtötasovaatimuksia ei ole. Harjoituksia ei ole viikoittain, vaan ennen sovittua esiintymistä kokoonnutaan sovitusti muutaman kerran. ”Mukaan voi siis tulla kuka vaan musiikista kiinnostunut, eikä tarvitse sitoutua kuin siihen esiintymiseen mihin sillä hetkellä harjoitellaan. Ei esiintyäkään tarvitse: saa tulla mukaan vain laulamaan tai vain kuuntelemaan harjoituksia”, kertoo Tamminen. Seuraavaksi Contento alkaa harjoittelemaan Kauneimpia Joululauluja varten.

Kuvat: Anni Sepponen