Itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon

Itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon

Itsenäisyyttä voi juhlistaa esimerkiksi sanajumalanpalveluksissa tai osallistumalla Karhuvuoren urheilutalolla järjestettävään Suomi 100-juhlaan.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivänä 6.12.2017. Linnanjuhlien katsomisen lisäksi itsenäisyyttä voi juhlistaa esimerkiksi sanajumalanpalveluksissa tai osallistumalla Karhuvuoren urheilutalolla järjestettävään Suomi 100-juhlaan.

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelusta vietetään sekä Kotkan että Kymin kirkoissa klo 10. Kotkan kirkossa mukana ovat pastori Maarit Alhosaari, kanttori Irina Lampén ja Kotkan Laulumiehet. Jumalanpalveluksen jälkeen kunniakäynti sankarihaudoille ja sen jälkeen kirkkokahvit Kotkan seurakuntakeskuksessa. Kotkan sankarihautausmaalla reserviläiset laskevat seppeltalkoissa tehdyt havukimput sankarihaudoille ja sytyttävät soihdut.

Kymin kirkossa sanajumalanpalveluksessa mukana ovat kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen, kappalainen Nina Eskoli, kanttori Jarmo Kaijansinkko, ja messussa avustaa Karhulan läntinen soittokunta ja Karhulan Mieslaulu. Jumalanpalveluksen jälkeen seppeleenlasku sankarihautausmaalla yhteismuistomerkille, johon on yhteinen lähtö kirkon pääoven edestä. Tämän jälkeen kirkkokahvit Helilän seurakuntatalossa. Partiolaiset osallistuvat Kymin sankarihautausmaalla lyhtyjen sytyttämiseen klo 14.

”Seppeleiden lasku sankarihautausmaalle kertoo kiitoksesta ja kunnioituksesta sankarivainajia kohtaan. He kaatuivat puolustaessaan Suomen itsenäisyyttä. Heidän ja sotiemme veteraanien ansiota saamme viettää tätä satavuotisjuhlaa”, sanoo Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen.

Molemmissa sanajumalanpalveluksissa soitetaan Finlandia-hymni ja kerätään kolehti veteraanien parissa tehtävän hengellisen työn tukemiseen. ”Kirkoissa myös rukoillaan Suomen ja koko maailman puolesta, rukoilemme rauhaa maailmaan ja viisautta eri maiden johtajille ja päättäjille. Itsenäisyyspäivänä kyllä muistellaan sotaa ja sota-aikoja mutta samalla myös toivotaan ja rukoillaan, että sodat saataisiin loppumaan eikä uusia enää syttyisi”, kertoo Järvinen.

Suomi100 – juhlavuoden aikana seurakunta on peruskunnostanut Kotkan sankarivainajien hauta-aluetta kivien hopeoinnilla, kivien suoristamisella ja istuttamalla perennat kesäkukkien tilalle. Sankarihautojen kivet on myös viime viikkojen aikana pesty juhlakuntoon.

Karhuvuoren urheilutalolla järjestetään Suomi 100-juhla klo 13, jossa ovat mukana kaikki Kotkan kristilliset seurakunnat ja Kotkan kaupunki. Juhlan päätteeksi on juhlallinen Suomalainen Messu, joka on Lasse Heikkilän noin tunnin mittainen sävelteos, jonka aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat monissa suomalaisuuden musiikkityyleissä sekä voivat elää uudelleen satavuotiaan Suomen ilot ja surut.

Kirkonkellot soivat itsenäisyyspäivän iltana klo 18. Tämä on se hetki, jolloin perinteisesti ikkunoille sytytetään kaksi kynttilää ja useimmissa kodeissa valmistaudutaan katsomaan Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Kirkon kellot toimivat paikkakunnan juhlasoittona, yhdistävänä juhlan merkkinä ja symbolina.