Vapaaehtoiset ansaitsevat kiitoksen ja kunnian kansainvälisenä vapaaehtoistenpäivänä 5.12.

Kansainvälistä vapaaehtoistenpäivää vietetään tiistaina 5.12., jotta vapaaehtoistyö saisi näkyvyyttä ja sen kiitoksen jonka se ansaitsee. Kotka-Kymin seurakunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Riikka Klaavu-Pihlajamaa sanookin, että ”useimmat vapaaehtoiset toivovat kuulevansa pelkästään: Kiitos. Viime vuosina olemme kiittämisen lisäksi muistaneet vapaaehtoisiamme esimerkiksi aterioilla tai yhteisillä tapaamisilla omien kurssikeskusten hyvässä hoidossa. Arkisen aherruksen keskellä järjestämme tarpeen mukaan koulutuksia vapaaehtoisille ja tarjoamme osalle vapaaehtoisryhmistä työnohjausta”. Tänä vuonna seurakunnan vapaaehtoisille järjestetäänkin kiitokseksi 5.12. joulujuhla.

Joulujuhlassa tupa onkin täynnä, koska vapaaehtoisia on seurakunnan toiminnassa mukana satoja, vaikkei osa varmasti juhlaan osallistukaan. Klaavu-Pihlajamaa kertookin, ettei ole helppoa arvioida vapaaehtoisten määrää. ”Minun listoillani on n. 360 nimeä, sen lisäksi tulevat kaikki nuorisotyön vapaaehtoiset, kuten isoset. Toiset laskevat myös kuorolaiset vapaaehtoisiksi, heitä ei ole tässä lukemassa. Ja tokihan yksittäiset seurakuntalaiset varmasti tekevät vapaaehtoistyötä minun listoistani huolimatta, mutta nuo 360 henkilöä on haastateltu ja ovat sillä tavoin meidän lähettämiämme”, kertoo Klaavu-Pihlajamaa.

Isoimmat seurakunnan vapaaehtoisryhmät toimivat vanhustyössä, kuten ulkoilukavereina ja juttuseurana palvelutaloissa ja kodeissa. Toinen iso ryhmä vapaaehtoisia auttaa maahanmuuttajia kotiutumaan Kotkaan. Heitä on mm. suomenopettajina, suomalaisina ystävinä, tukiperheinä, läksykerhoissa ja arkiasioiden apureina. Osa vapaaehtoisista on hyvin hengellisissä tehtävissä, kuten erilaisissa avustajan tehtävissä jumalanpalveluksissa tai pyhäkoulunopettajina. Osa käyttää hyväksi omia taitojaan, kuten digiapurit, keittiöväki tai talousneuvojat. Voisi siis sanoa, että hyvin todennäköisesti jokaiselle on oma paikkansa vapaaehtoistyössä.

Avoimet tehtävät löytyvät helpoiten osoitteesta www.vapaaehtoistyö.fi/kotka, mutta myös puhelimesta ja sähköpostilla saa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin kiinni. ”Ota minuun yhteyttä jos haluaisit mukaan vapaaehtoistoimintaan, muttet tiedä mistä aloittaa!”, Klaavu-Pihlajamaa toivoo.

Klaavu-Pihlajamaalla on myös sanansa sanottavana vapaaehtoisille itselleen:

”Olen saanut olla sivusta seuraamassa monenlaisia kiitollisuuden hetkiä vapaaehtoistoiminnassa. Haluan jakaa ne kiitokseksi kaikille vapaaehtoisille. Eräs joka sai vapaaehtoisen tuekseen kertoi, että hän odottaa aina sitä päivää, kun vapaaehtoinen tulee kylään. Se päivä on aina vähän parempi kuin muut. Tai toinen kerta, kun vapaaehtoinen palasi kiittämään ja kertomaan, miten hän sai elämänilonsa takaisin osittain sen ansiosta, että sai olla tarpeellinen ja auttaa muita. Kiitos sinulle vapaaehtoinen!

Oletko sinä jo vapaaehtoinen? Kerro ja julkaise tapahtumakuvia ja -videoita omasta vapaaehtoistarinastasi somessa hashtageilla #vapaaehtoistenpäivä ja #InternationalVolunteerDay.

Kuvat: Anni Sepponen ja Erkko Vuorensola