Kun parisuhde muuttuu etäiseksi ja riidat toistavat samaa kaavaa, kannattaa toimia nopeasti - lue perheneuvojan vinkit, kuinka parisuhdetta voi hoitaa

Parisuhteen ongelmiin kannattaa pyytää apua hyvissä ajoin. Apua on saatavilla myös ilmaiseksi: esimerkiksi Kotka-Kymin seurakunta tarjoaa ilmaista perheneuvontaa, johon voi tulla yksin tai yhdessä puolison kanssa.

Kotka-Kymin seurakunnan perheneuvonnassa autetaan pariskuntia ja perheitä selviämään kriiseistä yli. Keskusteluapu on kaikille ilmaista.

Oman kumppanin naama kyllästyttää ja ennen niin antoisat keskustelut ovat kutistuneet tiuskimiseksi. Riidoissa on aina sama, toistuva käsikirjoitus, jossa roolit ovat selkeät: toinen syyttää, toinen hyökkää vastaan tai puolustautuu.

Tilanne on tuttu Johanna Tanskalle, sillä hän kohtaa työssään Kotka-Kymin seurakunnan vs. johtavana perheneuvojana parisuhdekriiseihin ajautuneita ihmisiä.

Tyypillinen perheneuvonnan vastaanotolle tuleva asiakas on pariskunta, jolla on pieniä lapsia. Arki on kiireistä ja oma kumppani on alkanut tuntua etäiseltä. Hyvä kommunikaatio on vaihtunut puhumattomuuteen ja väärin ymmärryksiin.

- Syitä on monia. Lapsen syntymän jälkeen vanhemman omat haavat voivat aktivoitua, voi tulla mustasukkaisuutta tai toinen löytää suhteen ulkopuolisen kumppanin, Tanska luettelee.

Valitettavan usein parit ovat sinnitelleet ongelmiensa kanssa jo useita vuosia ennen kuin he rohkenevat hakea apua. Tanskan mukaan vaikeista ja pitkään jatkuneista kriiseistä voi silti toipua ja suhde muuttua entistä paremmaksi.

- Kriisi voi ehdottomasti olla myös mahdollisuus, ei vain uhka. Toipuminen vaatii kuitenkin aina motivaatiota, halua ja kyky kohdata ongelmat ja etsiä niihin rakentavasti ratkaisuja.

Perheneuvonta auttaa kaikkia ilmaiseksi

Kotka-Kymin seurakunnan tarjoama perheneuvonta on ilmaista ja tarkoitettu kaikille riippumatta siitä, kuuluuko kirkkoon vai ei, Tanska muistuttaa.

Perheneuvonta on pääsääntöisesti lyhytkestoista tukea, vaikka asiakasta tavataan usein jopa 5–10 kertaa. Tanskan mukaan jo muutama tapaamiskerta on auttanut pareja hyvin eteenpäin.

- Muutos tapahtuu kuitenkin aina kotona ja siinä tavallisessa arjessa, jossa parien pitää tehdä työtä parisuhteensa eteen. Tarvittaessa parit ohjataan toki eteenpäin heille sopivan avun ja tuen piiriin.

Neuvontaan voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Perheneuvonta ei anna valmiita ratkaisuja, vaan se on turvallinen paikka, jossa voi pysähtyä keskustelemaan tilanteesta ulkopuolisen ihmisen kanssa, Tanska sanoo.

- Tavoite on, että tapaamisissa saadaan uusia näkökulmia ja tullaan tietoiseksi omista ja toisen tunteista. Samalla ehkä huomataan niitä rooleja, joita suhteessa otetaan tiedostamattakin. Myötätunto auttaa ymmärtämään toisen ja oman itsen heikkoutta ja tarvitsevuutta.

Aina kovakaan yritys ei auta, vaan osa kriiseistä päättyy eroon. Tanska muistuttaa, että senkin voi tehdä toista kunnioittaen ja lapsia ajatellen.

- Asian käsittely ulkopuolisen kanssa voi auttaa paljon itseä ja koko perhettä.

Kuuntele, katso ja kiitä

Monia parisuhteen ongelmia voi ehkäistä ja hoitaa jo etukäteen.

Tanskan mukaan tärkeintä on, että parisuhteelle järjestetään aikaa tavallisessa arjessa. Yhteistä aikaa ei ole se, että kumpikin nököttää omassa sohvannurkassaan puhelin kädessä.

- Älylaitteet estävät kohtaamisen todella tehokkaasti. Älypuhelimet kannattaa laittaa pois vaikkapa muutamana iltana viikossa.

Uteliaisuus toista kohtaan auttaa ymmärtämään, mitä toiselle kuuluu ja mitä hän tuntee. Kuulumisia kannattaa kysyä myös itseltään, Tanska neuvoo.

Omaa mieltä kannattaa myös ohjata tietoisesti katsomaan virheiden sijaan hyvään ja kiittämään asioista, joista toisessa pitää ja arvostaa.

- Se, mihin huomio keskittyy, valtaa myös mielen ja lisääntyy, Tanska huomauttaa.

Neljäs konsti on hyvin käytännönläheinen: vanhojen valokuvien katselu. Tanskan mukaan hyvien aikojen muisteleminen voi palauttaa mieleen myönteisiä tunnekokemuksia, jotka luovat uutta yhteyttä.

- Kuvat ja muistot voivat muistuttaa, että olemme olemassa toinen toisillemme.

Tanska muistuttaa, että perheneuvojan luokse voi tulla jo ennen kuin suhteessa on mitään ongelmia. Neuvonnasta saa tukea ja ideoita siihen, miten suhteesta voi luoda entistäkin paremman ja syvemmän.

- Kaikki parisuhteet vaativat työtä ja huolenpitoa. Se unohtuu helposti arjen keskellä, Tanska sanoo.

Kirkon perheneuvonta on avoin kaikille

• Kotka-Kymin seurakunnan ylläpitämä Etelä-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa kaikille ilmaista ja avointa keskusteluapua perheen ja parisuhteen ongelmiin sekä elämän kriiseihin.
• Neuvontaan voi tulla yksin tai yhdessä puolison kanssa.
• Perheneuvontaa voi varata ajan ma–to klo 9-12 numerosta 040 196 7509.

Kotka-Kymin seurakunnan tarjoamasta perheneuvonnasta saa keskusteluapua parisuhteen ja perheen erilaisiin kriiseihin. Vs. johtavan perheneuvojan Johanna Tanskan mukaan keskusteluihin voi tulla yksin tai yhdessä puolison kanssa.