Puoli tuntia hiljentymistä päivässä – Arkiretriitti alkaa

Puoli tuntia hiljentymistä päivässä – Arkiretriitti alkaa

Hiljaisuutta kohtaan tunnettu kiinnostus on lisääntynyt viime vuosina. Hiljaisuus on yksinkertaisuutta. Mietiskely hiljaisuudessa voi auttaa oivaltamaan, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä.

Tauko on suorittamiskeskeisessä elämässä yleensä vaikea paikka, vaikka ei mahdoton. Kotka-Kymin seurakunta järjestää tammikuusta alkaen arkiretriitin. Arkiretriitissä sukellat yhdeksän viikon aikana syvemmälle omaan elämääsi. Elät tavallista arkeasi kotona ja töissä ja sitoudut sen keskellä hiljentymään puoli tuntia päivässä, missä ja milloin sinulle se parhaiten sopii. Näissä rukoushetkissä katselet omaa elämääsi raamatuntekstien valossa. Oleellista on miten jokapäiväiseen elämän saadaan sopimaan hiljentyminen, raamatunluku ja rukoilu. Jokainen saa miettiä oikean hetken. Se voi olla autossa tai junassa työmatkalla, kotona, lenkillä.

Arkiretriitti aloitetaan yhteisellä hiljaisuutta, läsnäoloa ja pyhyyttä arkeen – teemapäivällä 27.1.2018 klo 10-15 Langinkosken kirkolla. Päivän aikana tutustutaan erilaisiin keinoihin hiljentyä arjessa, kuten hiljaisuuden joogaan Heli Harjunpään johdolla, rukouspäiväkirjaan, kehorukoukseen ja otetaan kirkkopäikkärit.

Teemapäivän jälkeen arkiretriittiä kukin toteuttaa omassa arjessaan, jonka lisäksi ryhmä kokoontuu neljä kertaa (8.2., 22.2., 15.3. ja 1.4.).

Maarit Lipsanen-Rogers osallistui joulukuussa Länsi-Suomessa järjestettyyn arkiretriittiin.
– Kun mahdollisuus tällaiseen arjessa toteutettavaan ohjattuun retriittiin tuli, lähdin innolla mukaan. Minulle arkiretriitti sopi paremmin kuin viikonlopun kestävä hiljaisuuden retriitti. Arkiretriitistä saa voimaa joka päivä pitkäkestoisemmin, toteaa Lipsanen-Roges.

Arkiretriitti sopii muun muassa kiireiselle, etsivälle, sinulle joka kaipaat arkeen rauhaa, syventymistä, pysähtymistä, itsesi ja Jumalan kohtaamista tai mielekästä yksinoloa. Hiljentyessään ihminen kohtaa Jumalan lisäksi oman itsensä. Hengellisissä harjoituksissa mietiskellään rauhassa ja kiireettömästi Jumalan sanaa.

– Jos koet viikonlopun kestävän hiljaisuuden normaalissa retriitissä liian pitkäksi, niin tämä arkiretriitti on juuri sinulle sopiva. Arjessa on myös helpompi löytää puolen tunnin oma aika hiljentymiselle kuin välttämättä koko viikonloppua. Suosittelen lämpimästi arkiretriittiä kaikille jotka haluavat hiljentyä ja pysähtyä hetkeksi, toteaa Maarit Lipsanen-Rogers

Arkiretriitin ohjaajina toimivat retriitinohjaajat Tuomi Larvi, Johanna Tanska sekä Helena Kähärä. Lisäksi retriitti totuttamassa on Riikka Klaavu-Pihlajamaa.

– Arkiretriitti on hyvä tapa antaa aikaa itsellesi. Voit tulla mukaan arkiretriittiin, vaikka sinulla ei olisi aikaisempaa kokemusta retriiteistä, kertoo Riikka Klaavu-Pihlajamaa Kotka-Kymin seurakunnasta.