Laskiaisesta vauhtia paastoon

Laskiaisesta vauhtia paastoon

Laskiaissunnuntaita vietettiin tänä vuonna 11.2. Laskiaissunnuntaina luetutt raamatuntekstit kertovat siitä, miten Jeesus alkaa kulkea kohti Jerusalemia, missä hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan. Kuolema ei kuitenkaan kristityille merkitse loppua. Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai.

Laskiaissunnuntaina luettavat raamatuntekstit kertovat siitä, miten Jeesus alkaa kulkea kohti Jerusalemia, missä hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan. Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää pääsiäissunnuntaihin asti.

Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomessa laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Ennen paaston aloittamista on tapana syödä tavallista tuhdimmin. Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä myös pulkkamäkeen. Se on kotimainen vastine karnevaaleille.

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Kotka-Kymin seurakunta järjesti laskiaistiistaina 13.2.2018 keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa olivat keskustelemassa piispa Seppo Häkkinen yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän Pernoolaisen luomuviljelijä Timo Vanhalan ja Etelä-Sudanista Kotkaan muuttaneen maahanmuuttajan kanssa. Keskustelun teemana oli vuoden 2018 Yhteisvastuukeräyksen teemat; nälän ja köyhyyden torjumisesta. Lisäksi tilaisuudessa oli paikalla Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen. Keskustelutilaisuus järjestettiin Kotkan kirjastolla  ja oli avoin kaikille.

Samoin laskiaistiistaina Kotkan seurakuntakeskuksella järjestettiin perinteinen laskiaiskahvio.   Paikalla oli myös piispa Seppo Häkkinen sekä Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.
Tuhkakeskiviikkona hiljennytään iltamessuun Kotkan kirkossa. Ke 14.2. klo 18 Kotkan kirkossa järjestetään tuhkakeskiviikon messu.

Lauantaina 17.2. Sunilan seurakuntatalolla vietetään perhepäivää klo 10-13. Ohjelmassa on laskiaisen tapaan mäenlaskua ja lumitaidetta. Lisäksi tapahtumassa on temppurata, askartelua, Sirkuskoulu Rainbow, muskaria, Hembölen eläimiä ja talutusratsastusta. Perhepäivässä on tarjolla lounas 6€/aikuinen, lapset syövät maksavan aikuisen seurassa ilmaiseksi.