Palmusunnuntaista kiirastorstaihin, pitkäperjantaista pääsiäiseen

Palmusunnuntaista kiirastorstaihin, pitkäperjantaista pääsiäiseen

Pääsiäinen on vanhin ja tärkein kirkollinen juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jonka aikana muistellaan Jeesuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.

Viikko alkaa palmusunnuntaista, päivästä jolloin Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Aasilla ratsastavan Jeesuksen eteen levitettiin palmunlehviä ja huudettiin "Hoosianna". Koristellut pajunoksat ovat suomalainen vastine palmunlehville.

Kiirastorstaina Jeesus vietti viimeistä ateriaansa opetuslastensa kanssa. Aterialla hän asetti ehtoollisen, jossa leipä oli hänen ruumiinsa ja viini verensä. Tätä pidetään ensimmäisenä ehtoollisena ja kirkossa tapahtuvan ehtoollisen esikuvana.

Hiljainen viikko loppuu pitkäperjantaihin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Pitkänperjantain jälkeen vietetään varsinaista pääsiäisjuhlaa, pääsiäissunnuntaita ja toista pääsiäispäivää. Pääsiäissunnuntaina juhlitaan Jeesuksen nousemista kuolleista ja elämän voittoa kuolemasta ja pahoista voimista. Toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen, mikä vakuutti heidät siitä, että Jeesus oli voittanut kuoleman.

Kristillisen juhlan lisäksi pääsiäinen on myös kevään juhla, johon liittyvät rairuoho, narsissit, kanit ja monet muut asiat. Lisäksi kevätpäiväntasauksen jälkeen päivä pitenee ja vertauskuvallisesti sanottuna elämä voittaa kuoleman.

Pääsiäisen tapahtumat Kotkassa

Palmusunnuntai 25.3.

- Su 25.3. klo 10 Palmusunnuntain messu Langinkosken kirkossa.
- Su 25.3. klo 10 Palmusunnuntain messu Kymin kirkossa. Musiikkia Kotka-Gospel
- Su 25.3. klo 10 Maailmojen messu Kotkan kirkossa.
- Su 25.3. klo 18 "Sinä olet ääretön" musiikillinen iltakirkko Kymin kirkossa. Tule hiljentymään ja kuuntelemaan lauluja ja meditaatiotekstejä rukoushelmistä.

Malkamaanantai 26.3.

- Ma 26.3. klo 18 Hiljaisuuden kävely Kotkan kirkon pääovelta.
- Ma 26.3. klo 18 G. B. Pergolesi: Stabat Mater Kymin kirkossa. Jaana Raivio, sopraano, Anu Pulkkinen, altto, Olga Sidorova, viulu, Marja Antila, viulu, Seija Pakarinen, alttoviulu, Veli-Matti Helle, sello, Juha Hurskainen, urut. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 €.

Tikkutiistai 27.3.

- Ti 27.3. klo 18 Iltakirkko Langinkosken kirkossa.  Aurinkokuoro esittää evankeliumin ja avustaa musiikissa.
- Ti 27.3. klo 18 Kärsimysajan virsiä Kotkan kirkossa.

Kellokeskiviikko 28.3.

- Ke 28.3. klo 18 Nuortenkonsertti Kymin kirkossa.
- Ke 28.3. klo 18 Hiljaisen viikon ahtisaarna Kotkan kirkossa.

Kiirastorstai 29.3.

- To 29.3. klo 18 Kiirastorstain messu Kymin kirkossa.  Musiikkia Kirkkokuoro.
- To 29.3. klo 18 Kiirastorstain messu Kotkan kirkossa.
- To 29.3. klo 19 Kiirastorstain messu Langinkosken kirkossa.

Pitkäperjantai 30.3.

- Pe 30.3. klo 10 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Kotkan kirkossa. Musiikkia Kamarikuoro Kotka-Canto.
- Pe 30.3. klo 11 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus  Langinkosken kirkossa. Musiikkia Toivonlaulajat.
- Pe 30.3. klo 15 Jeesuksen kuolinhetken sanajumalanpalvelus Kymin kirkossa.
- Pe 30.3. klo 10 Kirkkovaellus Kotkan kirkko - Langinkosken kirkko - Kymin kirkko. Tule mukaan yhteiselle kirkosta kirkkoon-vaellukselle. Lähtö Kotkan kirkolta jumalanpalveluksen jälkeen, n. klo 10.50, Langinkosken kirkolla n. klo 12 välipalaa, josta voi myös liittyä seuraan. Vaellus päättyy Kymin kirkolle. Hiljaisuuden talossa, Helilän srk-talolla voi levätä ja siellä on ruokailumahdollisuus.

Lankalauantai 31.3.

- La 31.3. klo 22 Pääsiäisyön messu ja yhteinen ateria Langinkosken kirkossa.

Pääsiäispäivä/ Sukkasunnuntai 1.4.

- Su 1.4. klo 10 Pääsiäisen messu Kymin kirkossa.

- Su 1.4. klo 10 Pääsiäisen messu Kotkan kirkossa.  Musiikkia Kirkkokuoro.

2. Pääsiäispäivä 2.4.

- Ma 2.4. klo 10 Perhemessu Langinkosken kirkossa.

- Ma 2.4. klo 18 Jazz-messu Langinkosken kirkossa.

Hiljaisuuden talo

- Hiljaisella viikolla 25.-31.3. klo 11-18 Hiljaisuuden talo Helilän srk-talolla. Hartaus klo 12. Klo 18 voi osallistua Kymin kirkon hiljaisen viikon ohjelmaan. Hiljaisuuden talossa voi yläkerrassa ottaa päiväunet tai lukea kirjaa. Alakerrassa on esillä valokuvia. Kahviossa on tarjolla nimikkokohteista inspiroitua lounasta klo 11 alkaen, niin kauan kuin ruokaa riittää. Kahvion tuotto lähetystyön hyväksi.

Lasten pääsiäiskirkot:

- Ma 26.3. klo 9.30 Lasten pääsiäiskirkko Langinkosken kirkossa.

- Ti 27.3. klo 9.30 Lasten pääsiäiskirkko Saaripirtillä, Mussalossa.

- Ke 28.3. klo 9.30 Lasten pääsiäiskirkko Kotkan kirkossa.