Pitkäperjantain vaellus kirkosta kirkkoon

Pitkäperjantain vaellus kirkosta kirkkoon

Jeesuksen kärsimystarina saa pääsiäisenä päätöksen Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen myötä. Pitkäperjantai ja pääsiäinen muodostivat alun perin yhden juhlan, mutta 300-luvulta lähtien pitkäperjantaita on vietetty erillisenä juhlapäivänä.

Pitkäperjantai on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä ja samalla kirkkovuoden ainoa surujuhla. Kirkossa ei ole pitkäperjantaina ehtoollista, vaan vietetään sanajumalanpalvelus. Kellot ja urut vaikenevat. Alttari on vähäeleinen ja liturginen väri on musta. Riisutulla alttarilla on ristiinnaulitun kuva, krusifiksi. Kynttilät on sammutettu ja usein kokonaan poissa. Kukkia ei käytetä lukuun ottamatta viittä punaista ruusua, jotka symboloivat Jeesuksen viittä haavaa.

Kotka-Kymin seurakunta järjestää pitkäperjantaina 30.3. kirkkovaelluksen kulkemalla yhdessä kirkosta kirkkoon. Vaellus alkaa Kotkan kirkolta jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11. Kotkan kirkolta kävellään Langinkosken kirkolle, missä on tarjolla välipalaa ja sieltä voi liittyä seuraan. Langinkosken kirkolla ollaan noin klo 12. Langinkoskelta matka jatkuu Kymin kirkonmäelle. Helilän seurakuntatalolla olevassa Hiljaisuuden talossa on mahdollisuus levätä ja nauttia lounas.

Klo 15 Kymin kirkossa alkaa Jeesuksen kuolinhetken hartaus, johon on mahdollisuus osallistua. Vaeltamassa mukana on Tuomi Larvi. Vaellukselle voi osallistua koko matkan ajaksi tai vain osaksi matkaa.