Su 8.4.2018 Kohtaamisia

Su 8.4.2018 Kohtaamisia

Pääsiäisen jälkeen kirkossa ovat esillä kohtaamiset. Ylösnoussut ilmaantuu seuraajiensa keskelle. Se tapahtuu yllättäen: lukitussa huoneessa, kalaretkellä, tiellä kulkiessa. Pelästytään ja mietitään, mitä tämä on. Tunnistetaan Jeesus, mutta ei oikein kehdata kysyä mitään. Sanansija jääkin hänelle, joka kokoaa ihmisten kalastajia.
Noissa kohtaamiskertomuksissa on jonkinlainen muutos tai ainakin sen alku. Ihmiset eivät ole entisellään. Aletaan miettiä, mikä on homman nimi, mitä pitäisi tehdä – ja että minuakos tämä koskee.
Nasaretilainen puhaltaa Pyhän Hengen, antaa kalaa ja toivottaa rauhaa. Aluksi kaikki sujukin hyvin. Apostolien sana sattuu ja kansaa kastetaan tuhatmäärin. Pian tulee myös toinen puoli asiaa esiin. Syntyy myös vastustusta, selän kääntöä, vähitellen vainoakin.
Siihenkö ne kohtaamiset johtivat?
Siihenpä juuri. Lähdetään valloittamaan maailmaa, mutta ei se niin helppoa olekaan.
Kun Jumala on kaikkivaltias, niin miksi hän ei tee kaikista kristittyjä?
Usko on lahja, mutta miksi se ei kelpaa kaikille?
Joudumme tässä niin isojen kysymysten äärelle, että emme tiedä vastauksia. Se voi turhauttaa, väsyttää ja lannistaa.Yllättäen voi kuitenkin joutua Pyhän kohtaamaksi.

Muistan tilanteen, jossa vähän polvea korkeampi oli mummonsa kanssa kirkossa. Eteisessä puettiin haalarit ja pipo. Samalla mummo kysäisi, mitä lapsi piti kirkosta.
– Kiva paikka, mutta Jeesus ei ollut kotona. Oli vain kuva seinällä.
Minusta alkoi tuntua, että Jeesus oli kotona.

Marja-Sisko Aalto
Kirjoittaja toimii notaarina Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa.