Rasisminvastainen viikko 2018 täyttyi musiikista, ruuasta ja yhdessäolosta

Rasisminvastainen viikko 2018 täyttyi musiikista, ruuasta ja yhdessäolosta

Valtakunnallista Rasisminvastaista viikko vietettiin Kotkassa 17.-25. maaliskuuta. Viikon aloitti jo useampana vuotena Pasaatissa nähty kansainvälinen pukunäytös. Kotkassa asuu yli sadan kansallisuuden edustajia ja moni heistä tuli ylpeästi edustamaan omaa synnyinmaataan. Läheskään kaikki Suomeen saapuneet eivät omista kansallispukua, joten omaa kansaansa sai edustaa myös arkiasussa. Tänä vuonna taustamusiikkina soivat eri maiden kansallislaulut. Musiikista päästiin nauttimaan muutenkin, kun Smooth Groove Orchestra lämmitteli yleisön ennen näytöstä ja viimeisenä lavalla astelleista venäläisistä Natalia Nappu esitti omaa tuotantoaan.

Maanantaina Kotkan pääkirjastolla kuultiin tarinoita seitsemällä eri kielellä. Lukunäytteitä runoista satuihin ja historiaan saatiin kuunnella espanjan, darin, venäjän, puolan, arabian, vietnamin ja tagalokin kielillä. Kirjastoon oli myös koottu näyttely, jossa esiteltiin muun muassa suomalaisille tuttuja satukirjoja eri kielillä käännettyinä. Iltaa vauhditti haminalainen Rodnik-kuoro, joka esitti lauluja esimerkiksi venäjäksi, serbiaksi ja ukrainaksi. Reipas kuoro tempaisi yleisön mukaansa taputtamaan ja polkemaan jalkaa eikä haitannut, vaikka laulujen sanat jäivätkin monelle mysteeriksi.

Tiistaina siirryttiin urheilun pariin, kun Peace United/FC Mylly kohtasi Ruonalan kentällä KTP Familyn. Hyvässä hengessä pelattu ottelu päättyi 9-4 KTP Familyn hyväksi. Keskiviikkona puolestaan kokoonnuttiin Vellamossa, jossa Siirtolaisinstituutin dosentti Miikka Tervonen luennoi myyttisestä yhden kulttuurin Suomesta. Mielenkiintoinen luento avasi silmiä monimuotoisuudelle ja kansainvälisyydelle, joista suomalaisuuskin on muodostunut. Illan päätti musiikkikoulu Muskattien ja afgaaniräppäri Alin yhteisesitys venehallissa.

Torstain ohjelmasta vastasi ensimmäistä kertaa Rasisminvastaiseen viikkoon osallistunut Ekami. Kotekolle oli järjestetty erilaisia kielipöytiä, joissa sai opiskella Ekamin kotokoulutuksessa olevien opiskelijoiden avulla tutumpia ja eksoottisempia kieliä kuten venäjää, daria, espanjaa ja arabiaa. Osallistujat saivat myös nautiskella erilaisista sormisyötävistä sekä elävästä musiikista.

Myös Haminan puolella osallistuttiin Rasisminvastaiseen viikkoon aktiivisesti. Maanantaina Haminassa juhlittiin Kulttuurien moninaisuutta kuvina -näyttelyn avajaisia. Lauantaina polkaistiin pystyyn kansainvälinen pop up -tapahtuma, jossa pääsi muun muassa ihastelemaan sirkus- ja musiikkiesityksiä, maistelemaan kansainvälisiä syötäviä sekä ottamaan hennatatuoinnin.

Viikko päättyi Kotkan kirkossa vietettyyn kansainväliseen Maailmojen messuun, jossa kuultiin lauluja ja rukouksia muun muassa tingrinjaksi, ranskaksi ja englanniksi. Yhteiset kansainväliset pop up -kirkkokahvit nautittiin Kotkan seurakuntakeskuksella, jonne ahkerat vapaaehtoiset olivat loihtineet eri kulttuurien herkkuja.