Su 1.7.2018 Lupausten kivi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Su 1.7.2018 Lupausten kivi

Muutamia vuosia sitten sain vihkiä käyttöön lupausten kiven ystäväni pihapiirissä. Hän oli kehonrakentaja, uransa huipulla ja valmistautumassa MM-kisoihin. Hän pyysi minua etsimään Raamatusta kohdan, jossa puhutaan kivestä ja lupauksesta. Ystävälleni pihan kivi muistutti lupauksesta yrittää parhaansa.

Joosuan kirjan 24. luku kertoo:

”Joosua vahvisti Sikemissä kansan päätöksen palvella Herraa ja julisti kansalle tämän liiton lait ja säädökset. Joosua kirjoitti ne kaikki Jumalan lain kirjaan ja pystytti suuren kiven Herran pyhässä paikassa kasvavan suuren puun juurelle. Sitten Joosua sanoi kansalle: ’Katsokaa, tämä kivi on oleva todistajana, sillä se on kuullut ne sanat, jotka Herra on puhunut teidän kanssanne. Se on todistava teitä vastaan, jos kiellätte Jumalanne.’”

Usein lupaamme itsellemme ja muille, mutta valitettavan usein joudumme myös pettymään. Ystävälleni lupaus on ennen kaikkea lupaus yrittämisestä. Hän harrastaa edelleen kehonrakennusta, mutta vain kuntoilumielessä. Terveys ei kestänyt jatkuvaa rääkkiä, johon kehonrakentajan on suostuttava pysyäkseen huipulla. Lupaus kuitenkin kantaa häntä edelleen.

”Rakkauden lain” sunnuntain evankeliumi (Luuk.6: 27 - 31) kutsuu meitä mielen rääkkiin, tarkistamaan asenteitamme toisia kohtaan:

”Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.
Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”

Tässä kilvoittelussa on vaikea voittaa. Silti meidän on yritettävä, ja kun emme jaksa, saamme luottaa siihen, että meitä kannetaan.

 

Jari Savinainen

Kotka-Kymin seurakunta