Su 8.7.2018 Pieni kirkkomeditaatio

Su 8.7.2018 Pieni kirkkomeditaatio

Milloin sinä kävit viimeksi kirkossa? Liittyikö se kenties johonkin juhlaan tai perhetapahtumaan, vai kuulutko kenties uskollisiin messukävijöihin? Kesä on paitsi kesäloman, juhlien, tiekirkkojen aikaa. Nyt kannattaa pistäytyä sisälle kirkkoon jos olet matkalla.

Kirkkomme ovat, paitsi hiljentymistä ja Jumalan kohtaamista varten, melkoisia kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä. Kun seuraavan kerran astut kirkon ovesta sisään, anna katseesi kiertää kirkkosalissa. Mihin huomiosi kiinnittyy? Minkälaisia materiaaleja, värejä ja symboleja kirkossa on? Kirkkojen seinät ovat paksut ja niiden sisäpuolelta voi aistia ajan kulun. Onko jotakin, joka hämmentää, ärsyttää tai herättää tunteita?

Kokeile myös liikuskella tilassa. Mistä löytyy lempipaikkasi, istutko aivan edessä vai takana, miksi juuri tämä miellyttää? Huomioi myös äänet, tuoksut ja hajut. Käväise myös ulkopuolella. Useimpien kirkkojen kupeessa on hautausmaa. Puut ja kivet muistuttavat meitä rajallisuudesta. Rajallisuutemme ymmärtäminen saa tarttumaan tähän hetkeen, tässä ja nyt. Hetkessä piilee myös iankaikkisuuden alku.

Tanja Roiha
Kirjoittaja on Pyhtään seurakunnan seurakuntapastori.