Nuorten ääni kuuluviin

16-vuotias Sara Piirainen saa äänestää ensimmäisissä vaaleissaan. Kuva: Elina Tuuliainen

Nuorten ääni kuuluviin

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus.

Seurakuntavaalit ovat tällä hetkellä ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa äänestysikäraja on 16 vuotta. Nuorten toivotaan äänestävän aktiivisesti tulevissa vaaleissa ja vaikuttavan oman seurakunnan toimintaan ja kehitykseen.

Lukion ensimmäisen vuoden opiskelija, Sara Piirainen, on yksi Kotka-Kymin seurakunnan monista aktiivisista nuorista. Sara toimii kerhonohjaajana seurakunnan kokki- ja toimintakerhossa, ja osallistuu säännöllisesti Nuorten iltoihin. Viime kesänä hän toimi isosena Ristiniemen rippileirillä.
– Meidän seurakunnassa on aika paljon aktiivisia nuoria. Aion itse äänestää ja uskon, että muutkin nuoret haluavat vaikuttaa.

Seurakuntavaaleja Sara on käsitellyt yhdessä muiden nuorten kanssa Nuorten illoissa ja leireillä. 16-vuotiaan lukiolaisen mukaan vaaleista on muodostunut selkeä käsitys, kun eri teemoista on päästy keskustelemaan yhteisesti.
– Olemme puhuneet esimerkiksi seurakunnan rahojen käytöstä ja ottaneet kantaa siihen, että samaa sukupuolta olevilla pareilla tulisi olla samat oikeudet. Mielestäni seurakuntaan kaivataan uutta nuorten näkökulmaa, sillä myös meiltä irtoaa paljon mielipiteitä.

Kotka-Kymin seurakunnan nuorten toimintaa Sara kehuu monipuoliseksi, ja toivoo, että nuoria kuultaisiin myös jatkossa.
– Olen saanut tosi paljon uusia omaikäisiä kavereita Nuorten illoista. Seurakunnassamme on tosi hyvä yhteisö, jossa uudet ihmiset otetaan hyvin vastaan, ja jossa ollaan kannustavia ja mukavia toisille.