Kotkan urkuviikko 2018

Urkuviikolla maailmanluokan musiikkia

Jouluisia sävelmiä barokin Euroopasta, Bachia ja Harry Potter – elokuvamusiikkia. Marraskuun lopulla 25.–29.11. järjestettävä Kotkan urkuviikko yllättää ja ihastuttaa monipuolisuudellaan. Luvassa on maailmanluokan musiikkia kovatasoisten urkureiden esittämänä. Tänä vuonna Kotkan kirkon urut täyttävät 20 vuotta, minkä vuoksi juhlavuoden urkuviikkoon on haluttu erityisesti panostaa.

Urkuviikon vieraaksi on saatu yksi maailman arvostetuimmista urkureista. Hollantilainen urkuri ja professori Pieter van Dijk soittaa Johann Sebastian Bachin musiikkia, mikä soveltuu erinomaisesti juuri Kotkan barokkityylisille uruille. Huipputason urkuri on vieraillut Suomessa ja Kotkassa myös aikaisemmin, ja saapuu tuttuun kirkkoon jälleen mielissään.

– Hän pitää kovasti Kotkan kirkon uruista. Erityisesti barokkiurkumusiikki on Pieter van Dijkn vahvuuksia, joten on upeaa kuulla Bachia hänen esittämänään, urkuviikon järjestäjänä toimiva kanttori Irina Lampén toteaa.

Yksi tämän vuoden urkuviikon teemoista on juuri Johann Sebastian Bachin musiikki. Bachin syntymästä on kulunut 333 vuotta, minkä vuoksi hänen sävellyksiään on esitetty ja juhlistettu ympäri maailmaa. Bachia kuullaan sekä hollantilaisprofessorin että suomalaissaksalaisen kanttorin Susanne Kujalan esittämänä.

Kotkalaiset urkurit nähdään urkuviikon avaavassa gaalakonsertissa. Esiintyjinä ovat Mikko Hauhia, Petros Paukkunen, Anssi Pyykkönen, Matti Vaakanainen, Esa Ylönen sekä elokuvamusiikkia sovittamaan erikoistunut Joni Tilli.

– Olen antanut urkureille melko vapaat kädet, joten heidän omat persoonansa pääsevät hyvin esille ja tulemme kuulemaan varmasti hyvin erilaisia genrejä, Lampén paljastaa.

Lisäksi gaalakonsertissa esiintyy myös Lampén itse yhdessä kotkalaismuusikko Jaana Jokimiehen kanssa. Urkuduo soittaa urkuja nelikätisesti.

Viisipäiväisellä urkuviikolla kuullaan myös jouluista urkumusiikkia barokin Euroopasta. Urkuri Markku Mäkinen esittää konsertissaan joululauluja eri Euroopan maista. Konserttia juontaa Ylen toimittajana tunnetuksi tullut Hannu Taanila, joka on itse myös urkumusiikin ystävä. Yllättävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden viikolle tarjoilee myös urku- ja kitaramusiikista koostuva konsertti. Urkuvirtuoosi Marina Väisä soittaa urkuja ja Alexander Spiranov kitaraa.

Taideyliopisto Sibelius-Akatemia on ollut mukana yhteistyössä aivan ensimmäisestä urkuviikosta, vuodesta 1998, lähtien. Kirkkomusiikkiosaston opiskelijat harjoittelevat Kotkan kirkossa opettajan johdolla koko urkuviikon ajan ja päättävät mestarikurssinsa to 29.11. klo 14 järjestettävään päätöskonserttiin.

– Urkumusiikkia täytyy ehdottomasti tulla kuulemaan paikan päälle, varsinkin, kun meillä on niin korkeatasoisia esiintyjiä. Niinhän sitä sanotaan, että urut ovat soitinten kuningas, Lampén ilmaisee.

OHJELMA:

Organ gala, su 25.11. klo 16