Yhdessäolossa on voimaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Leirillä tanssittiin muun muassa salsan tahtiin.

Yhdessäolossa on voimaa

Höyterin leirillä nuoret pääsivät kokeilemaan uusia tanssilajeja ja nauttimaan yhteisestä tekemisestä.

Höyterin leirikeskuksesta kantautuvat iloiset sävelet. Lauantai-iltapäivä on aloitettu salsan ja merenguen tahtiin tanssimalla. Haastaviakin askellajeja kokeillaan rohkeasti ja pian rytmi vie mennessään. Muutamat nuoret intoutuvat myös vauhdikkaaseen breakdanceen suurten aplodien kera.

Leiri Höyterissä on osa viime helmikuussa käynnistynyttä Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa Kaveriksi minulle – hanketta. Hankkeen tarkoituksena on ollut tukea yksin alaikäisenä Suomeen saapuneita oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajanuoria ja tarjota heille mahdollisuus osallistua yhteiseen tekemiseen vapaaehtoisten kanssa.

Projektikoordinaattori Suvi-Tuuli Miilunpalon mukaan on tärkeää, että nuoret ovat vuoden aikana päässeet tutustumaan uusiin ihmisiin, saaneet positiivisia elämyksiä sekä tarvittaessa myös tukea omiin huoliinsa. Höyterin leiri oli jälleen nuorille yksi hyvin merkityksellinen kokemus yhdessäolosta ja välittämisestä.

– Nuoret tykkäsivät kovasti, kun saivat olla näin porukalla koolla. Yksi hyvin myöhään valvonut totesikin, ettei tullut leirille nukkumaan, vaan nauttimaan muiden seurasta. Vapaaehtoisten ja työntekijöiden läsnäolo on hyvin tärkeää, sillä se viestittää nuorille, että aikuiset haluavat viettää aikaa heidän kanssaan.

Siskokset Lina ja Haala Subhi ovat samoilla linjoilla. Heille yhdessä tekeminen ja harrastuskokeilut ovat olleet mieleenpainuvia kokemuksia. Sisarukset ovat käyneet hankkeen myötä muun muassa elokuvissa, ratsastamassa sekä Helsingin matkalla yhdessä muiden nuorten ja vapaaehtoisten kanssa.

– On ollut tosi mukava tutustua uusiin ihmisiin ja uusiin paikkoihin, siskokset toteavat hymyssä suin.

Vuosi ei ole ollut antoisa pelkästään nuorille, mutta myös hankkeeseen osallistuneille vapaaehtoisille. Huhtikuussa Kaveriksi minulle – hankkeeseen mukaan tullut kotkalainen Eija Hyypiä kertoo, että oma maailmankuva on laajentunut mittavalla tavalla päästessään tutustumaan nuoriin, jotka ovat kotoisin monista eri maista ja maanosista.

– Meillä on ollut aivan ihania kohtaamisia. Nuorille on ollut tosi tärkeää, että he saisivat Suomesta omanikäisiä kavereita ja myös toisaalta tukea meiltä vanhemmilta. Olen kannustanut nuoria opiskelemaan ja uskomaan omiin kykyihinsä sekä todennut, että minulle saa aina tulla purkamaan sydäntään.

Hyypiän mukaan yhdessäolossa on iso voima, ja nuoret ovat antaneet intoa ja iloa myös mukana olleille aikuisille.

– Voin sanoa, että onneksi lähdin mukaan, sillä olen saanut tästä niin paljon irti. Toivottavasti olen pystynyt antamaan myös nuorille saman verran, Hyypiä hymyilee.