Su 2.12.2018 Hetki on käsillä!

Su 2.12.2018 Hetki on käsillä!

Hoosiannaa lauletaan tänään kaikissa kirkoissa. Iloisen teemansa takia ensimmäinen adventti on niitä suositumpia kirkkopyhiä. Tänään on ikään kuin kirkon pikkujoulut, oikeastaan tänään alkaa joulun odotusaika, joulun valmistautumis- ja paaston aika.
Pikkujouluja vietetään sekä seurakunnan eri tilaisuuksissa että muuallakin. Pikkujoulujen kepeyden vastapainoksi päivän raamatuntekstissä sanotaan ”Meidän on elettävä nuhteettomasti, niin kuin päivällä eletään, ei riemuiten ja juopotellen, siveettömästi ja irstaillen, riidellen ja kiihkoillen ja älkää hemmotelko ruumistanne, niin että annatte sen haluille vallan.” Teksti ojentaa kaikkia niitä jotka syövät,  juovat ja juhlivat liikaa. Kirjoittajalla oli varmasti mielessä kohderyhmä joka tarvitsi tällaista ojennusta. Paavali  ja alkuseurakunta odotti Jeesuksen takaisintuloa ja siksi kuului olla valmiina ja siksi oli kaikenlainen juhlinta turhaa ajanhukkaa. Jeesuksen takaisintulo merkitsi maailmanloppua ja vaikeita aikoja, joten jotkut ajattelivat ettei millään ole mitään väliä. Kun kerran kaikki kohta loppuu niin otetaampa ilo irti elämästä -tyyliin. Mutta se oli Paavalin mielestä väärä asenne. Oikea elämänasenne olisi hartauden harjoitus ja kunnollinen elämä. Näinhän me lähestyvään loppuun suhtaudumme, jokainen tavallaan. En tiedä tarvitseeko meidän tänään valmistautua loppua varten, valmistelllaan me vaan ensin tämä joulu. Mutta kummallakin elämänasenteella on paikkansa elämässä. Elämän vakavasta puolesta ei pääse eroon, mutta välillä tarvitaan myös irtiottoa ja juhlaa.
 Joulunalusaikaan kuuluu myös hartaus ja hiljentyminen.  Pysähtymis- ja hengähdyshetkiä on tarjolla. Ne ovat sinua varten.  Oman elämän pohtiminen on yksi tapa valmistautua joulun viettoon. Tämä aika kutsuu meitä mietiskelemään elämää. Ajattelemme myös läheisiä: lapsia, lapsenlapsia, edesmenneitä rakkaita.
Jeesus, tänään ensimmäisen adventtikynttilän sytyttämisen päivänä mielemme täyttyy iloisesta odotuksesta. Valaise sydämemme rakkauden valolla. Kiitos että tahdot tänäänkin tulla jokaiseen kotiin ja sytyttää valosi talven pimeyteen.

Tuomi Larvi, pastori, Kotka-Kymin seurakunta

Kuva: Seppo Sirkka