Su 27.1.2019 Kahvikupin hinta?

Su 27.1.2019 Kahvikupin hinta?

Istun Helsingin rautatieasemalla perjantai-iltana. Lento Ugandaan lähtee seitsemältä seuraavana aamuna. Ennen lyhyeksi jäävää yöunta ostan asematunnelin baarista patongin ja kupillisen kahvia.
Kassan vieressä tiskillä seisoo kaksi pönikkää. Toisessa lukee tumma paahto. Toisen kyljessä on kyltti: ”Pehmeä ugandalainen sekoitus.” Voiko ugandalaista sekoitusta juoda hyvällä mielellä? Kuka omistaa ugandalaisen kahvin tuotannon?
Pari päivää myöhemmin tapaan Kampalassa miehen, jolta kysyn. Hän työskentelee kirkkojen kehitysapuohjelmassa ja tuntee hyvin ugandalaisen kahvin tarinan.
Kahvi lähtee raakapapuina ulos maasta. Sen jalostavat kansainväliset elintarvikejätit. Pientuottaja saa pavuistaan noin 50 senttiä kilo. Hänen koko vuoden ansionsa kahvipensaistaan on 100-250 euroa.
Jos jätän ostamatta seuraavan kahvikupillisen, en sillä saa hyvää omaatuntoa. Kahvintuottaja tarvitsee pienetkin tulonsa. Muutoksen tulee kohdistua kansainvälisen agribisneksen epäoikeudenmukaisiin rakenteisiin. Jonakin päivänä muutos tulee.

Juha Tanska
Kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan kirkkoherrana