Su 24.2.2019 Vedenhakijoiden tarina

Su 24.2.2019 Vedenhakijoiden tarina

Kuva voi kertoa kokonaisen tarinan. Mutta kuva ilman sanoja saattaa johtaa katsojan myös harhaan. Niin kuin tämä kuva vesikanistereja kantavista lapsista. Huomio kiinnittyy hymyilevään poikaan etualalla. Iloisia lapsia vedenhakumatkalla?
Tarkemmin katsoessa poika on ainoa, joka näyttää iloiselta. Hänellä ei ole vesikanisteria. Tytön kasvot vasemmalla näyttävät surullisilta, pienimmän pojan vakavilta. Ei tässä ehkä lopulta ole kovin paljon iloa läsnä.
Ugandan köyhässä pohjoisosassa ensimmäiset vedenhakijat lähtevät liikkeelle jo ennen auringonnousua. Auringon paahtamilla teillä saattaa nähdä vedenhakumatkalla, kaivolla vuoroaan odottamassa ja vesikanisteri päänä päällä kulkevia tyttöjä ja naisia aamusta iltaan.
Muutoksen siemenet ovat kuitenkin jo itämässä. Naisten Pankin toimintaryhmät alueella kokoavat köyhiä naisia opintopiireihin, perustamaan paikallisia säästökassoja ja aloittamaan pienyritystoimintaa.
Jonakin päivänä kanisterit saavat jäädä ja kaikki tytötkin pääsevät kouluun.

Kuva ja teksti Juha Tanska
Kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan kirkkoherrana ja vieraili Ugandassa tammikuussa.