Laskiainen valmistaa paastoon, joka alkaa tuhkakeskiviikkona

Laskiainen valmistaa paastoon, joka alkaa tuhkakeskiviikkona

Katso laskiaisen ja tuhkakeskiviikon tapahtumat Kotka-Kymin seurakunnassa.

Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai.

Laskiaissunnuntaina luettavat raamatuntekstit kertovat siitä, miten Jeesus alkaa kulkea kohti Jerusalemia, missä hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan.

Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomessa laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Ennen paaston aloittamista on tapana syödä tavallista tuhdimmin. Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä myös pulkkamäkeen. Se on kotimainen vastine karnevaaleille.

Laskiainen-nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu laskea-verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena "laskeudutaan" paastoon.

Tuhkakeskiviikko on ensimmäinen paastopäivä

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa vietetään illalla messu tai sanajumalanpalvelus. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.

Paastonaika kestää 40 päivää

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi. Paastonajalla on useita sisältöjä.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Laskiaisen tapahtumat Kotka-Kymin seurakunnassa

Laskiaissunnuntai 3.3.

klo 10 messu Kotkan, Kymin ja Langinkosken kirkoissa. Langinkosken kirkon messun yhteydessä lapsille Pyhäkoulu.

klo 13 Ruotsinkielinen messu Kotkan kirkossa

klo 14 Saksankielinen messu Langinkosken kirkossa.

Laskiaistiistai 5.3.

klo 11-13 Lähetyksen laskiaiskahvio Kotkan srk-keskuksessa. Kahviossa myynnissä hernekeittolounas (kasvisvaihtoehtokin on), laskiaispullia ja kahvia/teetä. Rokkaa myydään myös omiin astioihin ja pullia myydään myös kotiin. Tervetuloa!

Tuhkakeskiviikko 6.3.

klo 18 Tuhkamessu Kotkan kirkossa. Keskiviikkona alkaa pääsiäistä edeltävä valmistautumisaika, paastonaika. Paaston ensimmäistä päivää sanotaan tuhkakeskiviikoksi. Tuhkamessussa piirretään halukkaille tuhkalla risti otsaan muistuttamaan katumuksesta ja vietetään ehtoollista. Messun toimittavat Jukka Hänninen ja Tarja Silvennoinen.