Su 10.3.2019 Elämäniloa etsimässä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Su 10.3.2019 Elämäniloa etsimässä

Martti Lutherin pöytäpuheita on hauska lukea. Lutherin talouteen kuului perheen, sukulaisten ja palvelusväen lisäksi muutamia ylioppilaita, joita Luther piti täysihoidossa. Lisäksi talossa oleskeli vieraita läheltä ja kaukaa.
Päivällinen tarjottiin viiden aikaan iltapäivällä. Päivällispöydässä tapaamme reformaattorin rentoutuneena kotiväkensä ja ystäviensä parissa. Yleisesti kuvitellaan, että uskonpuhdistuksen alullepanija Martin Luther oli tiukkapipoinen ja vakava Jumalan mies. Hänen pöytäpuheistaan paljastuu kuitenkin aivan toisenlainen henkilö.
Luther liputtaa elämänilon etsimisen puolesta. Hän piti vaarallisena yksinäisyyttä, surumielisyyttä ja itsesääliä. Eikä häneltä puuttunut neuvoja: "Jumala tahtoo, että olemme iloisia: Hän vihaa surumielisyyttä. Jos hän olisi halunnut meidän olevan surullisia, hän ei antaisi meille aurinkoa, kuuta eikä maan hedelmiä, vaan hän olisi luonut pimeyden, eikä antaisi enää auringon nousta eikä kesän tulla."
Luther sanoi tietävänsä kokemuksesta, miten tuli vastustaa raskasmielisyyttä: "Kun sinua kiusaa suru, epätoivo tai paha omatunto, niin syö, juo ja etsi toisten seuraa.”
Tämä Lutherin neuvo on minusta yhä varsin pätevä.


Maarit Alhosaari
Kirjoittaja työskentelee pappina Kotka-Kymin seurakunnassa

Kuva: Claudia Peter