Palmusunnuntaista kiirastorstaihin, pitkäperjantaista pääsiäiseen

Palmusunnuntaista kiirastorstaihin, pitkäperjantaista pääsiäiseen

Pääsiäinen on vanhin ja tärkein kirkollinen juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jonka aikana muistellaan Jeesuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.

Viikko alkaa palmusunnuntaista, päivästä jolloin Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Aasilla ratsastavan Jeesuksen eteen levitettiin palmunlehviä ja huudettiin "Hoosianna". Koristellut pajunoksat ovat suomalainen vastine palmunlehville.

Kiirastorstaina Jeesus vietti viimeistä ateriaansa opetuslastensa kanssa. Aterialla hän asetti ehtoollisen, jossa leipä oli hänen ruumiinsa ja viini verensä. Tätä pidetään ensimmäisenä ehtoollisena ja kirkossa tapahtuvan ehtoollisen esikuvana.

Hiljainen viikko loppuu pitkäperjantaihin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Pitkänperjantain jälkeen vietetään varsinaista pääsiäisjuhlaa, pääsiäissunnuntaita ja toista pääsiäispäivää. Pääsiäissunnuntaina juhlitaan Jeesuksen nousemista kuolleista ja elämän voittoa kuolemasta ja pahoista voimista. Toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen, mikä vakuutti heidät siitä, että Jeesus oli voittanut kuoleman.

Kristillisen juhlan lisäksi pääsiäinen on myös kevään juhla, johon liittyvät rairuoho, narsissit, kanit ja monet muut asiat. Lisäksi kevätpäiväntasauksen jälkeen päivä pitenee ja vertauskuvallisesti sanottuna elämä voittaa kuoleman.

Pääsiäisen tapahtumat Kotka-Kymin seurakunnassa 2019