Kirkko pukeutuu mustaan

Kuva Erkko Vuorensola

Kirkko pukeutuu mustaan

Kirkossa käytettävien tekstiilien värit ovat tarkkaan harkittuja, väritkin julistavat kirkon sanomaa. Liturgiset värit näkyvät kirkon eri tekstiileissä alttarilla, saarnatuolissa ja papin vaatetuksessa. Värit vaihtuvat pyhäpäivän mukaan.

Kynttilät sammuvat. Urut vaikenevat. Alttari tyhjennetään esineistä ja verhotaan mustaan. Pitkäperjantai on ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta.

Pääsiäinen on ilon ja valon ja ylösnousemuksen juhla. Pääsiäisjuhlan värejä ovatkin valkoinen, hopea ja kulta. Mutta pitkäperjantain väri on musta. Se on kuolemansurun väri.

Vihreää on monta viikkoa, mustaa vain se yksi päivä vuodessa. Seurakuntalaisista näkee, että se huomataan. Musta on erilainen. Pysähdyttävä, Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen pohtii.

Kiirastorstaina kirkossa on vielä violetin värin aika. Violetilla, sinipunaisella tai tummansinisellä ilmennetään odotusta, valmistautumista ja katumusta, kyseessä on paastonaikojen tumma väri.

-Kiirastorstai on suosituimpia kirkkopäiviä. Meillä on silloin iltamessu kaikissa kolmessa kirkossa: Langinkoskella, Kymissä ja Kotkassa, Järvinen kertoo.

Kiirastorstaina iloitaan vielä yhteisestä ehtoollisesta, mutta iltamessun lopuksi saapuu hiljaisuus. On hetki, kun urut hiljenevät. Kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä. Alttari puetaan mustaan.

-Kotkan kirkossa perinteisiin kuuluu, että kirkkoon kannetaan kookas puinen risti ja se jätetään nojaamaan alttarikaidetta vasten, Järvinen kertoo.

-Viimeinen virsi lauletaan ilman säestystä.

Pitkäperjantaina kirkossa on sanajumalanpalvelus. Silloin on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Mustaksi verhoillulla alttarilla on viisi punaista ruusua. Ne kuvastavat Kristuksen viittä haavaa. Punainen on Pyhän Hengen, tulen, veren ja todistuksen väri.

Pitkäperjantain kuolemansurun väri vaihtuu valkoiseksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pääsiäispäivien jumalanpalveluksissa seurakuntaa odottaa ilosanoma, jota kertovat myös värit valkoinen, kulta ja hopea.

Ja kun tarkkaan katsotaan, on pitkäperjantain mustassa värissäkin toivona mukana kultaisia tai hopeisia lankoja.

Teksti: Stiina Kiiveri

Lähteet: www.evl.fi, Palvelkaa Herraa iloiten, Jumalanpalveluksen opas, Kirkkohallitus 2000, Carl Henrik Martling, Puhuva hiljaisuus liturgisessa symboliikassa, 1989.