Rasisminvastaisella viikolla 2019 nostettiin esille paikallisia taitoja

Rasisminvastaisella viikolla 2019 nostettiin esille paikallisia taitoja

Rasisminvastainen viikko alkoi lauantaina 16.3. tuttuun tapaan Pasaatista, mutta uudella paikalla ja ohjelmalla. Kauppakeskuksen uudistumisen myötä lava piti sijoittaa yläkertaan. Monena vuonna nähdyn kansallispukunäytöksen sijaan järjestäjät halusivat kokeilla jotakin muuta tapaa tuoda täkäläisiä esiin. Lavalla nähtiin kotkalaisia, joiden juuret ovat eri maista: Japanista, Ranskasta, Venäjältä, Afganistanista, Filippiineiltä. Kouvolalainen kpop-tanssiryhmä Deep Breath näytti myös, kuinka muista kulttuureista saadaan inspiraatiota Suomeen. Kansallispukunäytöksen perään kyseltiin, joten kukapa tietää, mihin ensi vuonna päädytään?

Haukkavuoren koulu oli ensimmäistä kertaa mukana Rasisminvastaisella viikolla ja oppilaille järjestyi monenlaista tekemistä viikon aikana. Tiistaina osa oppilaista kokoontui Kotkan seurakuntakeskukselle pelaamaan jalkapalloa FC Myllyn ja Hiwa Haghin johdolla. Sekä opettajien että oppilaiden mielestä onnistuneen päivän päätteeksi FC Myllyläiset toivotettiin tervetulleiksi kouluun vastakin. Illalla pelattiin vielä ystävyysjalkapallo-ottelu FC Myllyn/Peace Unitedin ja PeKa kesken. Kentällä kirmaili myös klovni ja perheen pienimmät saivat katsomossa upeita kasvomaalauksia, kiitos Irina Lonskayan.

Keskiviikkoiltana Vellamoon saapui vierailijoita Uudeltamaalta, kun SPR:n Vaikuttajatiimin nuoret kertoivat omista kokemuksistaan ja suunnitelmistaan Suomessa. Vaikuttajatiimi on yksin alaikäisenä Suomeen tulleiden, oleskeluluvan saaneiden nuorten verkosto, joka haluaa vaikuttaa ja toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Paikallisesta, saman kohderyhmän kotoutumista tukevasta Kaveriksi minulle –hankkeesta löytyi illan myötä uusi jäsen myös Vaikuttajatiimiin!

Vellamossa oli myös esillä Vaikuttajatiimin jäsenen Mosi Heratin valokuvanäyttely Yksin tulleet. Haukkavuoren koululaiset tutustuivat näyttelyyn ja sen jälkeen miettivät työpajassa, minkälaisia tunnelmia valokuvat viestivät. Lasten ajatuksista tehtyjen tunnehelmien sisältö oli laaja: ajatuksia heräsi pelosta suruun ja ilosta rakkauteen.

Torstaina vietettiin virallista kansainvälistä rasisminvastaista päivää ja ohjelmaa oli aamupäivällä Ekamilla ja illalla Kotkan pääkirjastossa. Ekamin tapahtumaa toteuttivat eri opiskelualat sekä yhteistyötahot. Tarjolla oli muun muassa tietoa vaihtomahdollisuuksista, maistiaisia Lähi-idästä, pinssipaja, tanssia ja musiikkia. Ekami oli tänä vuonna toista kertaa järjestämässä omaa tapahtumaansa ja mukaan oli innostunut paljon uusia toimijoita.

Ekamilla oli suuri rooli myös kirjastolla pidetyn Maailma monilla kielillä –tapahtuman järjestämisessä, sillä lukunäytteiden lukijat tulivat kaikki Ekamin kielikursseilta. Illan aikana kuultiin lukunäytteitä romanian, vietnamin, englannin, hindin, arabian ja espanjan kielellä. Tekstinäytteiden sisältö oli varsin laaja: oli muun muassa Kimi Räikkösen elämänkertaa, lastensatuja, Raamattua sekä Kalevalaa, josta tuikahti välillä esiin tuttuja nimiä. Illan lopetti nepalilaislähtöisen Nitish Shresthan kitaraesitys. Esiintyjien takana lavalla näkyivät teemaan sopien Haukkavuoren koululaisten työpajassa tekemät rasismia vastustavat julisteet.

Viikko päättyi sunnuntaina Kotkan kirkossa vietettyyn Maailmojen messuun ja sen jälkeiseen Lähi-idän pop up -kahvilaan. Messu toteutettiin sulavasti suomen, englannin, tigrinjan ja arabian kielillä. Tigrinjaa äidinkielenään puhuvia eritrealaisia oli mukana suuri joukko ja lapsetkin pääsivät esittelemään laulutaitojaan. Arabiankielisten kristittyjen messun päätteeksi laulama ylistyslaulu saatteli väen kohti kirkkokahveja.

Kahvilassa oli tarjolla herkkuja Afganistanista, Syyriasta, Jemenistä ja Irakista. Leipureiden mukaan houkutteleminen oli helppoa, sillä moni koki tärkeäksi pystyä kertomaan omasta kulttuuristaan ruuan avulla ja antamaan omaa osaamistaan yhteiseksi hyväksi. Iloinen porina ja täydet pöydät näyttivät, että hyviä kohtaamisia syntyi ja leipurit saivat paljon suitsutusta osakseen.

Iso kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille!