Pääsiäinen - kristittyjen suurin juhla

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta. Pääsiäisen viettoon liittyy monta merkittävää kirkkopyhää.

Palmusunnuntai

Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa. Suomessa palmun sijasta koti ja kirkko koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa myös virpomisperinne, jossa virvottava toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks".

Hiljainen viikko

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Silloin monen seurakunnan viikkotoiminta on tauolla. Iltaisin kirkoissa järjestetään konsertteja tai hartauksia. Hiljaisen viikon aikana pidetään perinteisiä ahtisaarnoja, joissa seurataan Jeesuksen elämän viimeisen viikon tapahtumia.

Pääsiäisen viettoon liittyy monta merkittävää kirkkopyhää: kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivä.

Lapsille ja perheille

• Lasten pääsiäisvaellukset:
    (Vaelletaan yhdessä kertomuksen ja laulun mukaan palmusunnuntain tapahtumista pääsiäispäivän iloon. Kesto n. 30 min.)
    • ma 8.4. klo 11 Aittakorven srk-talo
    • ti 9.4. klo 11 Langinkosken kirkko
    • ke 10.4. klo 11 Kotkan srk-keskus
    • ma 15.4. klo 11 Mussalon Saaripirtti.
  • Ke 10.4. klo 17 Meijän keittiön yhteydessä virpomaoksien askartelua Langinkosken kirkolla.
  • Su 14.4. klo 10 Kirkkoseikkailumessu Langinkosken kirkossa. Messun jälkeen keittolounas Toivonsalissa.
  • Ma 15.4. klo 18 Pääsiäisvaellus perheille Kymin kirkossa.
  • Ke 17.4. klo 18 Pääsiäismunien piilotusta ja löytämisen iloa! Langinkosken kirkossa. Pääsiäismunien piilotusta ja löytämisen iloa lapsille ja lapsenmielisille.
  • Ma 22.4. klo 13-16 Pääsiäispolku perheille Kahvila Dagmarin ympäristössä Langinkoskella.

- Palmusunnuntai

- Su 14.4. klo 10 Palmusunnuntain messu Kotkan kirkossa.

- Su 14.4. klo 10 Palmusunnuntain messu Kymin kirkossa.

- Su 14.4. klo 10 Kirkkoseikkailumessu Langinkosken kirkossa. Messun jälkeen keittolounas Toivonsalissa.

- Su 14.4. klo 12 Haltijantien kyläkirkko Haltijantien kerhohuoneessa.

- Su 14.4. klo 18 ”Lapsilta lapsille” Yhteisvastuu -konsertti Kotkan kirkossa. Rauhalan musiikkiluokkien kuoro, johtaa Jenna Sunila, Kotkan lyseon kuoro, johtaa Maaria Salmi. KSMO:n Kamariorkesteri, johtaa Esa Heikkilä, KSMO:n bändi. Kiia-Maria Piispa, urut. Urho Soininen, urut. Konsertin juontaa Timo Lahtimo. Vapaa pääsy. Kolehti Yhteisvastuulle.

Malkamaanantai

• Ma 15.4. klo 18 Pääsiäisvaellus perheille Kymin kirkossa.
  • Ma 15.4. klo 18 Kirkkopäikkärit Langinkosken kirkossa. Tule kirkkoon lepäämään musiikin, rukouksen ja Sanan äärelle. Ota mukaan oma tyyny ja peitto.

Tikkutiistai

•  Ti 16.4. klo 18 Hiljaisen viikon urkumusiikkia; Matti Vaakanainen Kymin kirkossa.

•  Ti 16.4. klo 18 Taize –lauluja Langinkosken kirkossa.

•  Ti 16.4. klo 19 Arja Korisevan konsertti Kotkan kirkossa. "Laulusta Voimaa - Enkelin Silmin" Arja Korisevan ja pianisti Minna Lintukankaan konsertti Kotkan kirkossa. Tunnelmallinen hiljaisen viikon konsertti kutsuu rauhoittumaan ja pysähtymään voimaa antavien laulujen äärelle. Liput 25 € ovelta tuntia ennen.

Kellokeskiviikko

•  Ke 17.4. klo 13 Ehtoolliskirkko Langinkosken kirkossa.

•  Ke 17.4. klo 18 Nuorten hiljaisen viikon konsertti Kymin kirkossa.

• Ke 17.4. klo 19 ”Laulun lahja” Mieskuoro Kisailijoiden konsertti Kotkan kirkossa. Ohjelmassa lauluja, yhteislauluja ja urkumusiikkia. Menossa mukana myös lauluyhtye Aurum Ensemble.

Kiirastorstai

•  To 18.4. klo 17 Kiirastorstain messu Kotkan kirkossa.

•  To 18.4. klo 18 Kiirastorstain messu Kymin kirkossa.

•  To 18.4. klo 19 Kiirastorstain messu Langinkosken kirkossa.

• To 18.4. klo 19 J.S. Bachin Matteuspassio Kotkan kirkossa. Kymi Sinfonietta ja Kotkan Kantaattikuoro. Liput 22/17/9 €.

Pitkäperjantai

•  Pe 19.4. klo 10 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Kotkan kirkossa.

•  Pe 19.4. klo 11 Kirkosta-kirkkoon vaellus. Tule mukaan pitkäperjantain kirkkovaellukselle! Lähtö Kotkan kirkolta jumalanpalveluksen jälkeen n. klo 11. Langinkosken kirkolla olemme noin klo 12 ja siellä saamme välipalaa. Matka jatkuu Kymin kirkkoon, jossa voi osallistua klo 15 konserttiin. Mukana Tuomi Larvi.

•  Pe 19.4. klo 11 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Langinkosken kirkossa. Kirkkokuoro.

•  Pe 19.4. klo 11-18 Hiljainen kirkko! Kotkan kirkossa. Kirkko avoinna hiljentymistä, rukousta ja sielunhoitoa varten.

•  Pe 19.4. klo 15 Musiikkituokio Kotkan kirkossa. Jeesuksen kuolinhetken musiikkia. Jarmo Kaijansinkko.

•  Pe 19.4. klo 15 Pitkäperjantain konsertti Kymin kirkossa. Matti Vaakanainen.

Lankalauantai

•  La 20.4. klo 22 Pääsiäisyön messu ja nyyttärit Langinkosken kirkossa. Musiikista vastaa Lauluyhtye Riikka Pelo, Leena Arffman, Ari Ismälä ja Jarmo Kaijansinkko.

I Pääsiäispäivä

•   Su 21.4. klo 10  Pääsiäisen messu Kotkan kirkossa.

•  Su 21.4. klo 10 Pääsiäisen messu Kymin kirkossa. Kirkkokuoro.

•  Su 21.4. klo 10 Pääsiäisen messu Langinkosken kirkossa.

•  Su 21.4. klo 18 Festivo! Urkuduo Jaana Jokimies ja Irina Lampén 20 vuotta –juhlakonsertti Kymin kirkossa. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 € Yhteisvastuukeräykselle.

II Pääsiäispäivä

•  Ma 22.4. klo 10 2. Pääsiäispäivän messu Kymin kirkossa. Toivonlaulajat. Messun jälkeen Ikäihmisten syntymäpäiväjuhlakahvit juhlaan kutsutuille ja ilmoittautuneille Helilän srk-talossa. Ilm. 12.4. menn. p. 040 196 7505 tai **@**

•  Ma 22.4. klo 13-16 Pääsiäispolku perheille Kahvila Dagmarin ympäristössä Langinkoskella.

Huom ! Paaston aikana tarjotaan mahdollisuutta sielunhoitoon, rukoukseen ja keskusteluun papin kanssa messujen jälkeen.