Su 28.7.2019 "Sinä hullu!"
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

kuva Dariusz Sankowski

Su 28.7.2019 "Sinä hullu!"

Jaa’a, liekö ajankohtaisempaa Raamatun sanaa kuin päivän evankeliumi! Useinhan kuulee erityisesti ns. vapaa-ajattelijoiden toistavan mantraansa siitä, että Raamattu on vanhentunut teos, jolla ei muka olisi sanottavaa meille, atomiajan valistuneille lapsille.

Mistäpä muusta päivän evankeliumi puhuukaan kuin - vihapuheesta.

Vihapuhe eri muodoissaan ja tyylilajeissaan on ollut viime aikoina voimakkaasti esillä. Yksi ja toinen on saanut jopa tuomioita ”kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan”, eli vihapuheesta. Luulenpa, että aika moni meistä on jossain kohtaa ja jossain tilanteessa törmännyt kiivastuksissa lauottuihin ”totuuksiin” – onpa omastakin suusta joskus singahtanut sanat ”senkin hölmö!” ja jotain paljon pahempaakin.

”Mutta minä sanon teille”, painottaa Kristus päivän evankeliumissa, ”jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’senkin hölmö!’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion”.

Voiko tätä enää selvemmin sanoa: vihapuhe on aina ja kaikkialla täysin tuomittavaa! Eikä meitä kristittyjä ole koskaan eikä missään tilanteessa kutsuttu lietsomaan vihaa, vaan rakkauden ja sovinnon sanoin ja teoin rakentamaan tulevaisuutta, Kristuksen radikaali rakkaus esimerkkinä ja kannustimena.

 

Juha Parjanen

rovasti, Haminan seurakunta