Su 18.8.2019 Meillä on etsikkoaika

Kuva Chelsie Conger

Su 18.8.2019 Meillä on etsikkoaika

Ihmisten ja yhteisöjen elämässä on aikoja, jolloin on tehtävä erityisen tärkeitä päätöksiä ja ratkaisuja. Tällaista aikaa sanotaan etsikkoajaksi. Jeesus sanoo Raamatussa, että Jerusalemin kaupunki tuhoutuu, koska se ei tuntenut etsikkoaikaansa (Luukas 19: 44).

Itkettyään Jerusalemin kohtaloa Jeesus ajoi rahanvaihtajat temppelistä, koska sen olisi pitänyt olla rukouksen paikka. Raha ja rukous olivat Jeesuksen mielestä vastakkaisia asioita. Suru vaihtui vihaan, että oikeus voisi toteutua.

Inhoa ahneutta kohtaan tunsi myös Martti Luther. Hän hyökkäsi puheillaan ja kirjoituksillaan aikansa turmeltuneita kirkon edustajia kohtaan. Rahalla ei voinut saada taivasosuuksia. Ne eivät olleet ostettavissa. Paavi oli hyväksynyt järjestelmän, joka tuotti kyllä kirkolle rahaa, mutta samalla heikensi sen uskottavuutta.

Raha on väline yhteisten asioiden hoitamista varten. Siitä tulee kuitenkin helposti alistamisen väline, jos ei ymmärretä, että kukaan ei varsinaisesti omista rahaa. Raha itsessään ei tee onnelliseksi. Sen sijaan sitä voidaan käyttää toisten hyväksi.

Asiat täytyy joskus laittaa arvojärjestykseen. Silloin turha katoaa, ja jäljelle jää vain olennainen. Ilmastonmuutoksen paljastama etsikkoaika koskee kaikkia maapallolla eläviä ihmisiä. Teollisuuden ohella etsikkoaika on myös meillä, jotka käytämme teollisuuden tuotteita.

Jeesuksen mukaan rukous on olennaisin osa Jumalan palvelemista. Rahamme ja suorituksemme voivat viedä meitä vain kauemmas Jumalasta, jos emme aloita rukouksesta. Hyvä ohje kaikille toimillemme on, että kaikki alkaa rukouksesta ja päättyy siihen. Ehkä opimme rukouksen kautta jopa kuuntelemaan, mitä Jumala puhuu meille.

Jari Savinainen

seurakuntapastori, Kotka-Kymin seurakunta