Su 1.9.2019 Kuka tuntee minut?

Kuva: Jacqueline Macou

Su 1.9.2019 Kuka tuntee minut?

Ihmistä voi verrata maatuska-nukkeen, jonka sisällä on pienempiä ja pienempiä nukkeja. Uloin, ison nukke on se minä, jonka kaikki ihmiset näkevät. Sisällä oleva, vähän pienempi nukke on se osa minua, jonka näkevät minulle jonkin verran tutut ihmiset. He tietävät elämästäni joitain asioita. Kolmas, taas vähän pienempi nukke on se minä, jonka näkevät minulle hyvin läheiset ihmiset, perhe, puoliso, rakkaimmat ystävät. He tietävät minusta paljon ja tuntevat minut hyvin. Vielä pienempi nukke on se osa minua, jonka vain itse näen ja tunnen.

Omassa itsessä on paljon sellaista, mitä muut ihmiset eivät tiedä. Kaikkea en sano ääneen edes kaikkein läheisimmille. Omassa itsessä on myös paljon sellaista, mitä ei itsekään tunne. Lapsuudessa koetut, jo unohdetut kivut ja vaille jäämiset ovat meissä ja tuntuvat läpi elämän selittämättömänä kipuna ja tyhjyyden tunteena. Jos en oikein itsekään aina ymmärrä ja tunne itseäni, kuka minut viime kädessä tuntee?

Psalmissa 139 sanotaan: ”Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut.” Maatuska-nuken kaikkein pienimmän nuken voidaankin ajatella olevan se osa minusta, jonka vain Jumala tuntee. Vain yhteydessä Jumalaan saan yhteyden siihen minään, joka todellisuudessa olen.

Jaana Kivekäs

seurakuntapastori, Haminan seurakunta