Su 15.9.2019 Kuka on lähimmäinen?

kuva: Kirkon kuvapankki / Juuso Westerlund

Su 15.9.2019 Kuka on lähimmäinen?

”Kuka sitten on minun lähimmäiseni?” eräs lainopettaja kysyi kerran Jeesukselta. Usein lähimmäisyyttä pohditaan toisen ominaisuuksista käsin. Mitkä ominaisuudet toisen pitää täyttää, että häntä voi sanoa lähimmäiseksi?

Kuka on minua niin lähellä, että se velvoittaa minut auttamaan häntä? Onko lähimmäinen hän, joka on kosketusetäisyydellä? Vai onko lähimmäinen hän, joka asuu samassa lähiössä naapurina? Pitääkö lähimmäisen puhua kanssani samaa kieltä, olla samanvärinen ja samaa sukupuolta? Miten kaukana toinen voi asua, että hän on silti lähimmäinen?

Jeesus kääntää kysymyksen toisin päin. Hän kertoo vertauksen laupiaasta samarialaisesta. Halveksittuun marginaaliin kuuluva samarialainen pysähtyy matkallaan auttamaan henkihieveriin piestyä ryöstettyä. Hän tekee sen, minkä pystyy, ja jatkaa sitten matkaa toimittamaan omia asioitaan. Lupaa paluumatkalla poiketa uudelleen. Näkökulma muuttuu. Kenelle minä voin olla lähimmäinen – niissä elämän antamissa rajoissa, jotka nyt ovat mahdollisia?

Juha Tanska

kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan kirkkoherrana