Maanantai 6.11.

Kiiruna

Kesto 1 t 43 min, ohjaus Richard Holm, Ruotsi 2023 

Jotain tulee tapahtumaan Kiirunassa, mutta milloin? Kaikkien pelkäämä katastrofi on muuttumassa todellisuudeksi. Kiirunavaaran kaivoksen turvallisuuspäällikkö tasapainoilee uuden rakkauden ja ex-miehen välillä, mutta kun maa alkaa täristä, aiemmat ongelmat menettävät merkityksensä. 

Je'vida

Kesto 1 t 43 min, ohjaus Katja Gauriloff, Suomi 2023 

Iida oli lapsuudessaan Je’vida, kolttasaamelainen. Suomalaistunut Iida kuulee, että vanha kotitila pitää myydä ja lähtee kohti pohjoista. Vuosikymmeniä sitten pois tukahdettu maailma hiipii takaisin. Maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä elokuva kertoo kolttasaamelaisten yhteisöstä pakkosuomalaistamisen puristuksessa.  

Andra Akten - toinen näytös 

Kesto 1 t 54 min, ohjaus Mårten Klingberg, Ruotsi 2023 

Juuri eläköitynyt Eva ei nautikaan kaikesta vapaa-ajasta. Hän ottaa vastaan työkeikan, kun suuri tähtinäyttelijä Harald tarvitsee kuntoutusta aivohalvauksen jälkeen. Alku on katastrofi, mutta sitä seuraa elämäilo ja toivo siitä, ettei elämä olekaan vielä ohitse. 

Valoa, valoa, valoa 

Kesto 1 t 31 min, ohjaus Inari Niemi, Suomi 2022 

Elokuva ensirakkaudesta, sen valosta ja elämänpituisista varjoista. Keväällä 1986 Tsernobylissä räjähtää ja hämäläiseen pikkukylään saapuu tyttö nimeltä Mimi. 15-vuotiaan Mariian elämä on hetken täynnä valoa. 20 vuoden jälkeen Mariia palaa muistoissaan tuohon kesään ja sen jälkeiseen traagiseen syksyyn. 

 

Tiistai 7.11.

Kuolleet lehdet

Kesto 1 t 21 min, ohjaus Aki Kaurismäki, Suomi 2023 

Kaksi yksinäistä kohtaa Helsingin yössä. Molemmat yrittävät löytää elämänsä ensimmäisen, ainoan ja viimeisen rakkauden. Tietä varjostavat alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä ja elämän asettamat esteet. 

Spede

Kesto 1 t 35 min, ohjaus Aleksi Delikouras, Suomi 2023 

Elokuva käy läpi ikonisen viihteentekijän innovatiivisinta elokuvatuotantovaihetta ja kurkistaa kulissien taakse, Uuno Turhapuron syntytarinaan ja Speden kansansuosioon sekä taisteluun viihteen puolesta. Millainen Spede oli persoonana ja työkaverina – entä puolisona? 

Sisarukset

Kesto 2 t 3 min, ohjaus Saara Cantell, Suomi 2023 

Kolmekymppiset kaksoset Jenna ja Joni saavat kuulla, että heidän isällään on kolmaskin lapsi, Islannissa asuva Jóna. Sisarusten tapaaminen mullistaa jokaisen maailman, ihmissuhteet ja tulevaisuudet. Elokuvaa on kuvattu seitsemän vuoden ajan päähenkilöitä seuraten. 

 

Keskiviikko 8.11.

Aftersun – päivämme auringossa  

Kesto 1 t 42 min, ohjaus Charlotte Wells, Iso-Britannia 2022 

Kriitikoiden ylistämä elokuva vanhemmuudesta, muistojen ohimenevyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Eronnut isä lähtee pienen tyttärensä kanssa vaatimattomalle pakettimatkalle. Kun Sophie myöhemmin ajattelee yhteistä lomaa, muistikuvia värittää melankolia. Kuka isä oikein olikaan? 

Ilveskuiskaaja

Kesto 1 t 20 min, ohjaus Juha Suonpää, Suomi 2023 

Hannu Rantala on seurannut vuosien ajan hänen pihapiirissään elävien ilvesten elämää. Hannu tuntee ne nimeltä ja käytöksestä. Kymmenien metsäkameroidensa avulla Hannu avaa meille ilvesten maailmaa ja luonnon monimuotoisuutta ennennäkemättömällä tavalla. 

Peluri – kuolema on elävien ongelma 

Kesto 1 t 38 min, ohjaus Teemu Nikki, Suomi 2023 

Kuolemanvakavassa komediassa Risto ja Arto ovat ruumisautobisneksen halvimmat kuskit. Risto on pelannut kotinsa ja Arto kuullut, ettei hänellä ole juuri ollenkaan aivoja. Yhdessä tilanne ei silti ole toivoton. Mutta sitten yllättävä käänne pakottaa miehet pelaamaan uhkapeliä hengellään, eikä mikään ole enää ennallaan. 

Villi leikki

Kesto 1 t 46 min, ohjaus Jonas Rothlaender, Suomi 2023 

Intiimissä ihmissuhdedraamassa suomalainen Saara ja saksalainen Robert aloittavat lomallaan roolileikin koetellakseen parisuhteensa dynamiikkaa. Viattomasta kokeilusta tulee kiihkeä valtataistelu, jossa molemmat joutuvat kasvokkain synkimpien puoltensa kanssa. 

 

Torstai 9.11.

Harold Fryn toiveikas taival 

Kesto 1 t 47 min, ohjaus Hettie Macdonald, Iso-Britannia 2023 

Harold on epäonnistunut kaikessa tärkeässä. Kun Harold kuulee vanhan ystävänsä olevan saattohoidossa, hän yllättää itsensä ja muutkin. Kirje nimittäin tuntuu liian vähältä, joten Harold päättää kävellä ystävän luo – halki Englannin. Matkalla Harold löytää myös itsensä, ja lopulta kotiin. 

Johannes ei kulje Jämsän kautta 

Kesto 1 t 30 min, ohjaus Joonas Makkonen, Suomi 2023 

Sosiaalisesti kömpelö Johannes yrittää tavoittaa kuolevan isänsä ennen kuin on liian myöhäistä. Matka Tampereelta Kajaaniin on pitkä, jos ei kulje Jämsän kautta. Elokuva on tehty yhteistyössä Versova Puu -toiminnan kanssa, jossa nuoret pääsevät osaksi tuotantoryhmää. 

Sisu

Kesto 1 t 32 min, ohjaus Jalmari Helander, Suomi 2022 

Syvällä Lapin erämaassa Aatami Korpi etsii kultaa ja kuuntelee sodan ääniä. Kun kimpaleita löytyy, lähtee Aatami lähimpään kaupunkiin. Vastaan tulee natsituhopartio ja henkeäsalpaava takaa-ajo läpi miinoitetun Lapin erämaan alkaa. 

Comeback

Kesto 1 t 38 min, ohjaus Petri Kotwica, Suomi 2023 

No love lost -bändi teki jäsenistään miljonäärejä, mutta nyt rahat on käytetty, ja laulaja retkahtanut päihteisiin. Laulajan teini-ikäinen tytär ottaa yhteyttä kitaristiin ja kertoo salaisuuden, joka voisi mahdollistaa bändin comebackin. Mutta onnistuuko se? 

Näyttelijä Mikko Leppilampi Comeback-elokuvassa.
Comeback on hyväntuulinen rock-komedia. Pääosassa on Mikko Leppilampi.

Perjantai 10.11.

Pieni kirjakauppa Pariisissa 

Kesto 1 t 37 min, ohjaus Sergio Castellitto, Italia/Ranska 2023 

Ikääntyvä Vincenzo on omistanut koko elämänsä pienelle kirjakaupalleen ja tyttärelleen, joka asuu isänsä luona tuhoisan onnettomuuden takia. Eräänä päivänä kirjakauppaan ilmestyy Yolande, elämännälkäinen kaunotar. Vincenzossa herää tunteita, joita hän ei uskonut ikäisellään miehellä olevan. 

Elokuva Juha Junnu Vainiosta 

Kesto 1 t 8 min, ohjaus Juha Metso, Suomi 2023 

Dramatisoidussa dokumenttielokuvassa etsitään Junnu Vainion nerokkuuden syitä. Etsintä vie ylistetyn ihmisen salaisuuksiin, eikä kaikkea saisi edes kertoa. Ääneen pääsee sekä tunnettuja viihdetaiteilijoita että tavallisia kotkalaisia. 

Michael Monroe -dokumenttielokuva 

Kesto 1 t 40 min, ohjaus Pete Eklund, Jussi Lehtomäki, Patrik Sigmundt, Suomi 2023 

Maailma oli avoinna ja jättimenestys pienestä kiinni – monta kertaa. Silti hän on kaikkien aikojen menestynein suomalainen rocktähti, esikuva ja puheenaihe. Hahmo, jota ilman rock ’n’ rollia ei enää olisi olemassa. Mutta miten Matti Fagerholmista tuli Michael Monroe?  

Pakoja & haaveita  

Kesto 1 t 22 min, ohjaus Kaisa El Ramly, Suomi 2023 

Yhdeksän elämästä haaveilevaa ja sitä pakenevaa ihmistä sekä karkumatkalla oleva koira kohtaavat eräällä maantiellä. Jouduttuaan vastatusten elämän sattumanvaraisuuden kanssa, he havahtuvat näkemään rajallisen elämänsä arvon ja voiman. Elokuvaa kuvattiin mm. Haminan ja Virolahden välisellä maantiellä. 

 

Lauantai 11.11.

Golda

Kesto 1 t 40 min, ohjaus Guy Nattiv, Iso-Britannia/Yhdysvallat 2023 

Golda Meir oli Israelin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naispuolinen pääministeri. Lokakuussa 1973, Israelin pyhimpänä Jom kippur -päivänä, Egyptin ja Syyrian joukot hyökkäävät. Golda Meir taistelee aikaa vastaan ja johtaa kansansa läpi epävarman aikakauden. 

Suomeen juurtuneet

Kesto 1 t 53 min, ohjaus Arto Halonen, Suomi 2023 

Shawn Huff ja Ervin Latimer Jr. ovat 70-luvulla Suomeen tulleiden afroamerikkalaisten koripallopelaajien lapsia. Shawn on Susijengin kapteeni, Ervin avoimesti homoseksuaali vaatesuunnittelija. Elokuva on tarina isien ja poikien välisistä suhteista, ja suomalaisuuteen juurtumisesta. 

Mummola 

Kesto 1 t 55 min, ohjaus Tia Kouvo, Suomi 2023 

Joulu ja yhteen kokoontunut perhe. Isoisä juo liikaa, isoäiti huolehtii kaikista, lapsia kyllästyttää ja sisarukset lankeavat vanhoihin riitoihin. Joulun jälkeen kaikki palaavat omaan arkeensa. Kuinka jaksaisimme jatkaa inhimillisen yhteyden etsimistä, vaikka emme aina onnistukaan? 

 

Sunnuntai 12.11. 

Kahdeksan vuorta

Kesto 2 t 27 min, ohjaus Felix van Groeningen ja Charlotte Vandermeersch, Belgia/Iso-Britannia/Italia/Ranska 2022

Pietroa ja Brunoa yhdistävät niin menetys kuin rakkauskin. Syrjäisen vuoristokylän kasvatti Bruno pysyy uskollisena vuorilleen, mutta Pietro etsii paikkaansa muualta. Jokin johdattaa Pietron silti aina takaisin lapsuuden maisemiin. Cannesissa tuomariston palkinnon voittanut elokuva on tarina elinikäisestä ystävyydestä.

Antero Varovainen ja Onnenkivi

Kesto 1 t 29 min, ohjaus Arto Halonen, Suomi 2023

Juliuksella on vilkas mielikuvitus. Hän tapaa hylätyssä talossa asuvan Antero Varovaisen, mansikkamehua juovan, haalistuneen vampyyrin. Yhdessä he yrittävät valmistaa Onnenkiveä, jonka Julius antaisi toisistaan etääntyneille vanhemmilleen, jotta he löytäisivät taas yhteisen onnen.

Jesus Revolution

Kesto 2 t, ohjaus Jon Erwin, Brent McCorkle, Yhdysvallat 2023

Ajoittain syntyy liikkeitä, jotka muuttavat elämää ja ravistelevat koko yhteiskuntaa. Jesus Revolution on koskettava ja tositapahtumiin perustuva kertomus muutamasta hipistä Kaliforniassa, jotka 1960-luvun lopulla käynnistivät maailmanlaajuisen liikkeen.

Lapua 1976 

Kesto 1 t 54 min, ohjaus Toni Kurkimäki, Suomi 2023

Matti Holma on töissä patruunatehtaalla. Hänellä ja tehtaanjohtajan tyttärellä Kaisalla on yhteinen menneisyys, suhde, jota johtaja ei hyväksynyt. Matti ja Kaisa lähentyvät taas, kunnes lataamossa tapahtuu jotain – yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimmista onnettomuuksista.