Kolahtaako -elokuvaviikon elokuvaesittelyt

 

Maanantai 30.10.2022

klo 13.30 Armotonta menoa – hoivatyön lauluja
Suomi 2022, 1t 32min, Sallittu, Ohj. Susanna Helke.
Tumman huumorin lauluelokuva suomalaisen vanhustenhoivan tilasta ja hoivatyön tekijöistä. Lähihoitaja Tiina tuo työnsä ongelmia esiin, mutta joutuu mustalle listalle. Kaavin kunnassa eläkeläiset seuraavat sivusta hoivayksikön ulkoistamista. Elokuvan laulut saavat pohtimaan, voiko hoivaa kaupallistaa.

Kommenttaattorivieras: Ohjaaja Susanna Helke
 

klo 16.00 The Happy Worker
Suomi 2022 1t 20min, Sallittu, Ohj. John Webster. 
Ironisen viihdyttävä dokumenttielokuva paljastaa ongelmat, jotka syövät työpaikkoja sisältä päin. Epäpäteviä johtajia, keinotekoisia muutoksia, vaikenemisen kulttuuria ja työpaikkoja, joissa työntekijät menettävät sekä terveyden että onnellisuutensa.

klo 18.30 Hamsterit      Ennakkonäytös
Suomi 2022, 1t 52min, K7, Ohj. Markku Pölönen.
Peter Franzénin tähdittämä elokuva on kuvaus keräysvimmasta. Talvivarastojen kokoaminen saa uudet mittasuhteet, kun naapuriin muuttaa hamstraamiseen taipuvainen veikkausvoittaja. Tärkeintä tarinassa on silti palautuva elämänilo ja ystävyys. Elokuva pohjautuu Veikko Huovisen romaaniin.

Kommentaattorivieras: Ohjaaja Markku Pölönen
 

Tiistai 1.11.2022

klo 13.30 Suon villi laulu
Yhdysvallat 2022, 2t 5min, K12 Ohj. Olivia Newman.
Hylätty tyttö varttuu aikuisuuteen Pohjois-Carolinan vaarallisella suoalueella, muusta yhteisöstä eristäytyneenä. Kun kylän kultapoika löytyy kuolleena, epäilykset kohdistuvat tyttöön. Elokuva perustuu samannimiseen kirjaan, joka oli myyntimenestys.

 

klo 16.00 Official Competition
Argentiina / Espanja 2021 , 1t 54min, K12, Ohj. Mariano Cohn, Gastón Duprat.
Rikas mies haluaa tehdä itsestään kuolemattoman tuottamalla menestyselokuvan. Ohjaajaksi valitaan Lola ja näyttelijöiksi kaksi suurilla egoilla varustettua legendaa. Harjoituksissa Lola asettaa miehet monenlaisille koetuksille. Selviytyykö näyttelijöistä kumpikaan, kun kamerat käynnistetään?

 

klo 18.30 Veden vartija
Suomi 2022, 1t 41min, K12, Ohj. Saara Saarela.
Puhdas vesi on loppumassa maailmasta, joten sen käyttöä rajoitetaan tiukasti. Teemestari Noria tietää sukunsa salaisuuden: puhtaan juomaveden lähteen. Mutta onko salaisia vesivaroja enemmänkin, ja voiko ystäviin luottaa? Tulevaisuuteen sijoittuva elokuva perustuu Emmi Itärannan arvostettuun Teemestarin kirjaan.

Kommentaattorivieras: Ohjaaja Saara Saarela
 

Keskiviikko 2.11.2022

 

klo 13.30 Peter von Kant     Ennakkonäytös
Ranska 2022, 1 t 25 min, K16, ohj. Francois Ozon.
Peter von Kant on kuuluisa ohjaaja, joka rakastuu nuoreen näyttelijälupaukseen Amiriin. Peter lupaa auttaa Amiria tämän urahaaveissa, mutta kun Amir menestyy, hän hylkääkin Peterin. Mies jää yksin demoniensa kanssa. Elokuva on saanut innoituksensa klassikkoelokuvasta Petra von Kantin katkerat kyyneleet.

 

klo 16.00 Jossakin on maa
Suomi 2022, 1t 12min, K16, Ohj. Khalid Laboud ja Hannu-Pekka Vitikainen.
Kolme marokkolaispoikaa pakenee kotimaastaan Eurooppaan. Ystävyksiä yhdistää haave paremmasta elämästä. Sitten yksi heistä tekee Turussa puukkoiskun ja surmaa kaksi naista. Dokumenttielokuva seuraa iskuntekijän kahta ystävää, Ilyasta ja Mohamedia.

klo 18.30 Rakkaani Merikapteeni
Suomi 2022, 1t 43min, Sallittu, Ohj. Klaus Härö.
Howard on eläköitynyt merikapteeni, jolle tytär palkkaa kodinhoitajan, kypsään ikään ehtineen Annien. Jääräpäinen mies ei aluksi hyväksy uutta kodinhoitajaansa, mutta antaa lopulta rakkaudelle mahdollisuuden. Tyttären on kuitenkin vaikea hyväksyä isänsä suhdetta.

Kommentaattorivieras: Tuottaja Kai Nordberg

  • Lisänäytös to 3.11. klo 11.00 Rakkaani Merikapteeni

Torstai 3.11.2022

 

klo 13.30 Metsurin Tarina
Suomi 2022, 1 t 39 min,K 1, ohj. Mikko Myllylahti, 2022 Suomi
Metsuri Pepe menettää vaimonsa, talonsa, työnsä ja parhaan ystävänsä, mutta uskoo silti parempaan huomiseen, vaikkei oikeastaan olisi syytä. Kummia käänteitä ja hirtehistä huumoria sisältävä elokuva palkittiin Cannesissa Kriitikoiden viikon levityspalkinnolla.

klo 16.00 Tiikerit
Ruotsi 2020, 1t 56min, K12, Ohj. Ronnie Sandahl. 
16-vuotiaana ruotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson myytiin italialaiseen suurseuraan. Unelma suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista toteutui, mutta vastassa oli myös teollisuus, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta ja häviämisestä. Elokuva perustuu Bengtssonin omaelämäkerralliseen romaaniin.

 

klo 18.30 Kupla     Ennakkonäytös
Suomi 2022, 1t 43min, K12, Ohj. Aleksi Salmenperä.
16-vuotias Eveliina näkee äitinsä suutelevan toista naista huoltoasemalla. Vanhempiensa eroa peläten hän päättää puuttua tilanteeseen. Paras keino lähentää vanhemmat on vaikeuksiin joutunut tytär, joten Eveliina heittäytyy moniongelmaiseksi.

Kommentaattorivieras: Näyttelijä Tommi Korpela
 

Perjantai 4.11.2022

 

klo 13.30 Memoria
Kolumbia / Ranska / Thaimaa 2021, K7, 2t 16min Ohj. Apichatpong Weerasethakul.
Skottilaisnainen on matkalla Kolumbiassa, mutta ei saa unta kovalta metalliselta paukkeelta. Nainen alkaa tutkia tätä ääntä, jonka vain hän kuulee. Alkaa sekä aistillinen että todellinen matka viidakkoon. Elokuva tutkii unien, näkyjen ja virusten ilmentymistä niin visuaalisesti kuin ääninäkin..

 

klo 16.00 Kaikkea hyvää, Leo Grande
Iso-Britannia 2022, K12, 1t 37min Ohj. Sophie Hyde.
Leskeksi jäänyt, eläköitynyt opettaja Nancy Stokes on elänyt elämänsä ilman seikkailuja ja nautintoa. Eräänä päivänä hän kuitenkin palkkaa seksityöntekijän, Leo Granden, ja ostaa itselleen hyvää seksiä. Tapaaminen ei suju mutkattomasti, mutta lopulta molemmat oppivat jotain uutta itsestään.

 

klo 18.30 Free skate
Suomi 2022, K12, 2t Ohj. Roope Olenius.
Lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteita. Vaikka tulevaisuus näyttää valoisalta, ei menneisyys silti päästä irti kahleistaan. Free Skate on rohkea ja anteeksipyytelemätön nuoren naisen kasvutarina.

Kommentaattorivieraat: Ohjaaja Roope Olenius ja näyttelijä Veera W. Vilo 

Lauantai 5.11.2022

 

klo 13.30 Soratie
Iran 2021, 1t 33min, K7, Ohj. Panah Panahi.
Kaoottinen perhe on matkalla vuoristossa. Takapenkillä isä jalka kipsissä ja vilkas, kovaääninen poika. Takakontissa sairas koira. Etupenkillä äiti, jolla kyyneleet eivät ole kaukana. Ratissa perheen vanhempi poika, joka ei sano mitään. Mutta minne he ovat matkalla?

 

klo 15.30 The worst person in the world
Norja / Ranska / Ruotsi / Tanska  2022, 2t 8min, K12, Ohj. Joachim Trier.
Kolmekymppinen Julie etsii rakkautta, urapolkua, merkitystä ja identiteettiään modernissa maailmassa, jossa jokainen on vuoron perään oman elämänsä sivustakatsoja. Elokuva on samaistuttava läpileikkaus hänen elämästään neljän vuoden ajalta.

Kommentaattorivieras: Elokuvatyöntekijä Suvi Korpela

klo 18.00 Laitapuolen hyökkääjä
Suomi 2022, 1t 38min, K16, Ohj. Aleksi Mäkelä.
Elokuva kertoo jääkiekkoilija Marko Jantusen fiktiivisen selviytymistarinan. Vuonna 2015 Jarna on pohjalla, kodittomana ja velkojat perässä. Velkojen maksuun on vuorokausi aikaa. Alkaa huumehouruinen taistelu, sattuu onnettomuus ja Jarna on luovuttamaisillaan.

Kommentaattorivieraat: 
Klo 18.00 Ex-jääkiekkoilija, päihdetyöntekijä Marko Jantunen kertoo omasta elämästään ja alustaa elokuvaa. 
Elokuvanäytös alkaa klo 18.30.
Mukana myös ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön 
koordinaattori Hanna-Kaisa Lähde. 

Sunnuntai 6.11.2022

 

klo 13.30 Kiljuset!      Ennakkonäytös
Suomi 2022, 1h 23min, Sallittu, Ohj. Reetta Huhtanen
Koko perheen elokuvassa mekkaloiva, mutta hyväsydäminen Kiljusen perhe matkaa Helsinkiin. Perheen koira vaihtuu vahingossa presidentin koiran kanssa, mikä aiheuttaa hälytyksen. Pojat rientävät pelastamaan koiraa ja vanhemmat ottavat sillä aikaa kaupungin haltuun.

Kommentaattorivieras: Näyttelijä Tommi Korpela
 

klo 16.00 Eiffel
Ranska 2021, 1t 48min, K12,  Ohj. Martin Bourboulon.
Gustave Eiffel on juuri saanut valmiiksi Vapauden patsaan, kun Ranskan hallitus painostaa luomaan jotakin Pariisin maailmannäyttelyyn. Eiffel haluaisi keskittyä rautatietöihinsä. Kaikki muuttuu, kun Eiffel tapaa naisen menneisyydestään.

 

Sieniretki
Suomi 2022, 1t 35 min., K12, Ohj. JP Siili.
Jami ja PJ ovat kyllästyneet siihen, miten oma pää on jämähtänyt uomiinsa. He päättävät vuokrata viikonlopuksi mökin saaristosta ja räjäyttää tajuntansa taikasienillä. Pieni irtiotto miesten kesken karkaa käsistä ja suunnitelmat kääntyvät päälaelleen.

Kommentaattorivieras: Ohjaaja JP Siili