Mistä puhumme, kun puhumme rakkaudesta?

Huolenpitoa, himoa, hyväksymistä. Kunnioitusta, kaveruutta, kipinää. Mitä itse asiassa kaipaan, kun kaipaan rakkautta? Pariterapiassa Perheasiain neuvottelukeskuksessa olemme usein tämän kysymyksen äärellä. Mitä rakkaus minulle tarkoittaa? Mistä sinulle tulee olo, että olet rakastettu?

Laulaja ja lauluntekijä Samuli Putrolta kysyttiin äskettäin radiohaastattelussa, mistä puhumme, kun puhumme erilaisista tavoista rakastaa. Hän vastasi, että puhumme kuolemanpelosta. Että rakkaus, parisuhde ja läheisyys ovat keinoja yrittää selvittää kysymystä: mitä tapahtuu, kun me kuolemme?

Tuo ajatus on jylhä ja koskettava, raamatullinenkin. Rakkaus on keino tulla toimeen sen kanssa, että elämä loppuu joskus. Rakkaus on turvaa, elämänvoima, elämän jatkumisen varmistus. Rakkaus on vastavoima tuhoutumiselle ja tyhjyydelle. Rakkaus on väkevämpi kuin kuolema.

On hyvä tunnistaa ja hyväksyä rakkauden kaipuunsa. On hyvä luottaa siihen, että Jumala, elämän perusta, on rakkaus. Oma elämämme, ikävöintimme ja kipumme on Jumalan sydämellä. Rakkaus on.

Johanna Tanska
Kirjoittaja on perheneuvoja Kotka-Kymin seurakunnassa

Mustavalkoisessa kuvassa kaksi kättä vastakkain, sormenpäät yhdessä.