Kosketushoitoa

Vuosia sitten tyttäreni kummisetä tuli meille vierailulle. Kun hän tuli ovesta sisään, hän lähes heti sanoi: ”Tule Marjo, halataan, minä en ole saanut halaushoitoa pitkään aikaan.” Niin me sitten halasimme pitkään. Tänä aikana olemme varmaan itse kukin saaneet halaus- tai kosketushoitoa hyvin niukasti. Olemme noudattaneet ohjeita, jotta joskus, jonain päivänä, voisimme taas koskettaa tai halata toisiamme.

Päivän evankeliumissa kosketetaan. Vaikka evankeliumikatkelma kertoo Jeesuksen parantaneen lukuisan joukon sairaita, yksi katkelman vaikuttavimmista hetkistä liittyy kuitenkin yhden ihmisen kohtaamiseen. Kun Jeesus kohtaa Pietarin anopin, hän menee tämän luo, ottaa tätä kädestä ja auttaa jalkeille. Yksinkertainen kosketus, kädestä ottaminen, sisältää ihmeellistä, parantavaa voimaa. Konkreettinen, fyysinen kosketus saa aikaan käännekohdan: hetken, jona jotakin muuttuu ja ankara maailma näyttää lempeämmät kasvonsa. Hyvällä ja lempeällä kosketuksella on voimaa. Moni sairaus voidaan nykyään parantaa helposti ja tehokkaasti lääkkeillä ja hoitotoimenpiteillä, mutta kosketuksen kaipuu ei ole kadonnut minnekään.

Tämän sunnuntain aiheena on ”Jeesus herättää uskon”. Miten usko voi herätä koskettamalla? Kristuksen tuleminen keskellemme on itse asiassa hyvin käytännöllistä. Kun tehdään rakkauden tekoja, kun toista autetaan hänen hädässään, Kristus tulee keskellemme. Siinä toteutuu vanha kristittyjen viisaus: Kristuksella ei ole muita käsiä kuin meidän kätemme. Me olemme hänen jalkansa, kätensä, suunsa ja sydämensä. Arjen usko kumpuaa siitä työstä, jonka Kristus on tehnyt meidän puolestamme.

Marjo Kujala
Kirjoittaja on Pyhtään seurakunnan kirkkoherra

Kaksi naista halaa toisiaan, selät kameraan päin.