Anna armoa!

Vanhempana olemisen vaikeimpia tehtäviä on olla tasapuolinen jokaista kohtaan. Tasapuolisuusongelmia esiintyy vähemmän yksilapsisissa perheissä tai kaksosperheissä. Mitä enemmän lapsia ja mitä suuremmat ikäerot, sen vaikeampaa tasapuolisuus on. Lapset muistavat tarkan rahasumman, mitä minäkin vuonna vanhemmiltaan saavat syntymäpäivä- tai joululahjarahaa. Vanhempien ei kannata korottaa näitä summia ennen kuin viimeinenkin on muuttanut omilleen, huolimatta siitä, että taloudellinen tilanne on saattanut parantua esikoisen ja kuopuksen välillä.

Tasapuolisuutta on huomattavasti vaikeampi toteuttaa tietotekniikan saralla. Se, joka käyttää älypuhelinta enemmän, voi saada paremman laitteen kuin sisarus, joka ei ole yhtä kiinnostunut. Tai voi olla, että saa jo kotoa poismuuttaneen kysymyksen: ”Miksi ihmeessä 10 vuotta nuorempi pikkuveli saa paremman älypuhelimen kuin minä samanikäisenä?”

Ymmärrän hyvin Taivaan Isää. Hänkin on tasapuolinen ja oikeudenmukainen, mutta samalla Hän ottaa huomioon ihmisten erilaisuudet ja jakaa lahjoja sen mukaan. Eri aikakausina hän antaa vähän erilaisia lahjoja. Ihan varmasti Hänkin saa kuulla lastensa nurinoita. Mekin vertailemme helposti toisiamme. Luojalla on oikeus jakaa lahjojaan ihan miten haluaa. Lahjat on räätälöity juuri sopivaksi saajalleen.

Loppupeleissä sillä ei ole mitään merkitystä kuinka paljon tai mitä olemme lahjaksi saaneet. Sillä on merkitystä, olemmeko ottaneet ne kiitollisin mielin vastaan ja käyttäneet niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Saatamme vertailla ja olla jopa kateellisia, niin kuin lapset ovat. Saatamme epäonnistua monella tapaa, mutta Taivaan Isä rakastaa silti ja katsoo meitä armollisesti.

”Ratkaisevaa ei siis ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se että Jumala armahtaa.” Room 9:16.

Ps. Esimerkit liittyvät vain löyhästi tositapahtumiin.

Tuomi Larvi
Kirjoittaja työskentelee aikuistyön pappina Kotka-Kymin seurakunnassa

Kahdessa kädessä kupit, joissa eri määrä mustikoita.