Etsikkoaika ja voima elää

Pyhän evankeliumi päättyy sanoihin: ”Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa.” Jeesus puhuu sapattina kotikaupungissaan, ja kaikki ”katsoivat tarkkaavasti häneen”.

Jeesuksen puhe saa aluksi kiitosta, kunnes tunnelma muuttuu, sillä hän alkaa puhua siitä, miten jo profeetat lähetettiin myös pakanoiden pariin, toisuskoisten luo. Se saa kuulijat raivostumaan, he aikovat syöstä hänet alas jyrkänteeltä, mutta silloin Jeesus yksinkertaisesti ”kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa”.

Mistä Jeesus sai voiman? Vastauksen saamme päivän aiheesta. Ennen paluuta kotikaupunkiin Jeesus on kohdannut oman etsikkoaikansa: saanut kasteen, kulkenut autiomaassa ja voittanut kiusaukset.

Kuten Jeesukselle, myös meille etsikkoaika on irtautumista entisestä ja kutsu uuteen. Nykyään puhumme muutosvastarinnasta. Etsikkoajassa elämän perusteet asettuvat uudelleen. Silloin Jumala puhuttelee erityisellä tavalla, ja kutsun noudattaminen vaatii sitkeyttä. ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3:15).

Samalla kuitenkin tulemme suuren voiman lähteelle: yhteys Jumalaan eheytyy ja vahvistu ja Vapahtajan tavoin saamme voiman kulkea kutsumuksemme tietä.

Kai Takkula
Kirjoittaja työskenteli seurakuntapastorina Kotka-Kymin seurakunnassa.

Ihmisiä kävelee metsäpolulla.