Juhannuksen juhla

 

Niittyleinikki, koiranputki, lupiini, tervakukka ja päivänkakkara. Nuori poimii tienpenkalta juhannuskukkia mummille. Isä ja vaari kävivät jo aamulla noutamassa koivuja portaiden pieliin.

Nuori nostaa kukkaset pyörän koriin ja polkaisee matkaan. Mummin pyörä vinkuu ja natisee, mutta sillä on hyvä ajaa hiekkatiellä. Hän kurvaa aitan nurkalta pihaan. Juhannusruusujen tuoksu on huumaava.                                       

Vaari istuu rappusilla ja asettelee koivun oksia vastakimppuun. Hän ei sido sitä punoksella, vaan laittaa polkupyörän sisäkumista leikatun lenkin. On kuulemma parempi niin. Vaarilla on flanellinen ruutupaita ja mainoslippis. Ruskettuneilla ja sänkisillä kasvoilla karehtii lämmin hymy.

Sisällä mummi kuivailee parempia posliinikuppeja. Niissä on ruusukuviot ja kultareunus. Huomenna ne katetaan mansikkakakun, karjalanpiirakoiden ja niittykukkien viereen puhtaan valkealle pöytäliinalle.

Radiossa soi kesäillan valssi. On juhannusaatto ja kohta lämpiää sauna. Ympärillä Jumalan luomakunta, kuin heijastuksena taivaasta. Siunattua juhannusta.

 

Hanna Talka

kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan diakoniapappina