Adventin neljä kynttilää

Tänään on ensimmäinen adventti, aika sytyttää ensimmäinen neljästä adventtikynttilästä. Se virittää mielen toivon ja odotuksen tilaan. Pimeyteen syttyy ensin pieni valo, vaatimaton toivon kipinä. Se rohkaisee tuntemaan, että elämässä on jotain hyvää edessäpäin.

Toinen adventtikynttilä on rauhan kynttilä. Tässä maailmantilanteessa on helpompi nähdä ja tuntea rauhan vastakohtia: on sotaa, levottomuutta, epävarmuutta ja pelkoa. Rauha alkaa yhdestä ihmisestä, sovinnollisuudesta, erimielisyyksien selvittämisestä, äänten hiljentämisestä ja levosta. Rauhan kynttilää sytyttäessä voi lausua rukouksen: Jumala, anna rauha maailmaan, aloita minusta. Rakkaus on suuri sana.

Kolmas adventtikynttilä on rakkauden kynttilä. Joulun odotus vie ajatukset lapseen, vastasyntyneeseen. Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi ovat seimiasetelman ydin. Sen ympärille tulevat muut, eläimet, paimenet ja tietäjät.

Joulutervehdyksissä toivotamme: Iloista joulua! Jouluilo onkin neljännen adventtikynttilän sanoma. Kynttilä on rukouksen symboli. Rukouksen hiljaisuutta elämääsi, kun sytytät kynttilöitä adventin ja joulun aikana.

Elina Rajala
Kirjoittaja on kappalainen Haminan seurakunnasta.

Neljä kynttilää rivissä.