Lahjakulttuuriimme kuuluvat erilaiset juhlapäivien lahjat. Mutta Jumala on myös antanut meille esimerkiksi kasteen ja uskon lahjat. Myös monilla muilla lahjoilla Hän siunaa meitä päivästä toiseen. Kuvaaja Yan Krukau

 

Lahjoillasi meitä siunaat

Lahjakulttuuriimme kuuluvat etenkin joululahjat ja syntymäpäivälahjat, mutta lahjoja on tapana jakaa myös muina juhlahetkinä. Lahjan tarkoitus on ilahduttaa vastaanottajaa ja muistuttaa lahjan antajan ja saajan välisestä suhteesta sekä vahvistaa sitä. Jos lahja on erityisen huolella mietitty, sen merkitys kasvaa entisestään.

 

Meidän ihmisten välisissä suhteissa lahjojen saamista ja antamista säätelee tietynlainen vastavuoroisuuden odotus, ainakin jossakin määrin. On kuitenkin yksi taho, joka on lahjoittanut meille kaikki parhaat lahjansa täysin pyyteettömästi puhtaasta rakkaudesta. Jumalan lahjoja meille ihmisille ovat muun muassa kasteen ja uskon lahjat. Myös monilla muilla lahjoilla Hän siunaa meitä päivästä toiseen.

Nuo lahjat on annettu meille ilman omaa ansiotamme. Ne ilahduttavat sekä vapauttavat meitä ja vahvistavat suhdetta Luojaamme. Vaikka meiltä ei odoteta hyviä tekoja tai ansioita pelastukseen, koskettavat saadut lahjat meitä elämässämme ja kutsuvat meitä siksi myös uskollisesti hoitamaan sitä, minkä olemme lahjana saaneet. 

 

Maini Salmi, kirjoittaja on seurakuntapastori Kotka-Kymin seurakunnassa