Ankkuriluoto, tuhkansirottelupaikka

Pyöreä kivetty alue, jonka keskellä suuri rautainen ankkuri, meren ympäröimänä.

Meripuisto 42, 48130 Kotka

Käytännön ohjeita tuhkan sirotteluun

Tuhka voidaan sirotella vain, kun vesi ei ole jäässä. Tuhka sirotellaan vesirajassa olevilta astinkiviltä itäiselle puolelle, Varissaaren suuntaan. Tuhkan sirottelee vainajan lähin omainen tai henkilö, jonka lähin omainen tai vainaja itse on nimennyt.

Toimituksen ajaksi läsnä olevat miehet ottavat lakin pois päästä.

Tuhka sirotellaan noin 30 senttimetrin korkeudelta pölyämisen estämiseksi. Tuhkan sirottelua tulee välttää tuulisella säällä. Tuulen suunta ja voimakkuus on syytä ottaa huomioon.

Tuhka tulee nimenomaan sirotella, ei kaataa.

Tuhkaa ei saa jakaa osiin eikä sijoittaa tai sirotella eri paikkoihin. Kaikki tuhka tulee siis sirotella yhteen paikkaan.

Tuhkan sirottelun yhteydessä joku läsnäolijoista voi toimittaa pienen rukoushetken. Tilanteessa voidaan lukea esimerkiksi Psalmi 23 ja lausua Isä meidän -rukous yhteen ääneen. Sirottelun jälkeen on hyvä viettää lyhyt hiljainen hetki.

Sirottelun jälkeen uurna viedään pois hävitettäväksi, esimerkiksi polttamalla. Krematorioista on saatavissa yksinkertaisen kauniita pahviuurnia. Hautaustoimistoista voi kysyä myös lainauurnaa.

Alueelle ei ole suotavaa tuoda lyhtyjä, ristejä tms. muistoesineitä, koska kyseessä on julkinen puisto, ei hautausmaa.

Vainajaa kunnioittava tilaisuus

Vuonna 2006 lääninrovasti Jari Pennanen ja Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen antoivat ohjeita kunnioittavaan tuhkan sirotteluun:

"Suomalaisessa perinteessä ihmisen yksilöllisyyden kunnioittaminen on luovuttamaton osa kulttuuriamme. Tämä kunnioitus jatkuu kuolemaan ja siihen liittyvään vainajan hoivaamiseen ja muistamiseen asti. Vainajan hautaaminen on aina arvokas ja juhlallinen tapahtuma. Sen tulee vaatimattomuudessaankin kaikin tavoin julkituoda ihmisen, hänen elämänsä ja hänen kuolemansa kunnioittamista.

Tuhkahautauksessa myös tuhkan sirottelu liittyy oleellisena osana vainajan saattamisen kokonaisuuteen.

Vainajan tuhkaa on käsiteltävä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla. Hautauskulttuurissamme on paljon kristillistä perinnettä. Yhä edelleen yli 90 % vainajista haluaa tulla siunatuksi ja haudatuksi kristillisen perinteen mukaisesti. Hautauskäytännöissä on aina kunnioitettava vainajan vakaumusta."

Tuhkansirottelupaikka sijaitsee Kotkan Katariinanpuiston eteläkärjessä olevalla Ankkuriluodolla.

Sijainti kartalla