Osaksi vuosisataista jatkumoa

Kotkan kirkon sisätilojen remontti on alkanut. Rakennuskonsultti Markku Kaarlelalle työ Kotkan kirkon remontin parissa tuntuu erityisen merkitykselliseltä, sillä hänen työstään tulee osa kirkon historiaa.

Työmiehiä Kotkan kirkossa.
Kommunikointi eri urakoitsijoiden välillä on projektin onnistumisen kannalta tärkeää. Tässä katsellaan Kotkan kirkkoon tulevaa mallinurkkaa, jossa valmiin työn jäljen voi pian nähdä.

Teksti ja kuva Elina Valtonen

Kirkon alttarin eteen on kerääntynyt joukko huomioliiviin pukeutuneita ja kypäräpäisiä ihmisiä. Tänä kyseisenä aamuna kokoontuminen tuntuu erityiseltä, sillä yhteisiä suuntaviivoja katsellaan vuoteen 2026 asti.

Kotkan kirkon remontin julkisivuun ja vesikattoon liittyvät työt sekä sadevedenpoistojärjestelmien korjaus on saatu valmiiksi. Seuraavaksi alkaa työ kirkon sisätiloissa. Käynnissä on työmaan perustamis- ja käynnistämisvaihe.

– Yhdessä tekemällä tulee hyvää, kannustaa rakennuttajajohtaja Markku Kaarlela Granlund Oy:stä paikalla olijoita.

Tapaamisen luonne tuntuu arvostavalta, huomioivalta ja jämäkältä. Kaarlela myöntää, että niin sanottu hyvä hankehenki on tällaisten projektien toteuttamisessa tärkeä.

– Kaikkien työpanoksen ja osaamisen arvostaminen on keskeisiä konsultin arvoja laadukkaaseen lopputulokseen pyrittäessä.

Merkityksellistä työtä

Kaarlelan vastuulla on kirkon remonttihankkeen yleisjohto ja laadunvalvonta. Hän oli mukana käynnistämässä peruskorjauksen hankesuunnitteluvaihetta vuonna 2020.

Kaarlela on mukana myös muun muassa Loviisan ja Pernajan kirkkojen remonttihankkeissa. Työ kirkkojen parissa tuntuu erityiseltä ja merkitykselliseltä.

– Kirkoissa historiallinen aikaikkuna on erilainen kuin muissa rakennuksissa, joiden elinkaari on usein vain 30–50 vuotta. Kirkoissa oma työ asettuu osaksi vuosisataista jatkumoa ja historiallista ketjua.

– Kotkan kirkkoon on aiemmin tehty tärkeitä, mutta mittakaavaltaan pienempiä korjauksia. Uskon, että nyt tehtävä laaja korjaustyö kantaa  vuosikymmeniä eteenpäin. Yksittäisten päivien osalta turha kiire kannattaa jättää pois.

Kohteina kirkot ovat toki haastavia, Kaarlela tuumii. On ymmärrettävä ja kunnioitettava kohteen historiaa. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat arkkitehti ja Museovirasto. Korjaus- ja muutostöille on myös haettava Kirkkohallituksen hyväksyntä.

Uskon, että nyt tehtävä työ kantaa vuosikymmeniä eteenpäin. – Markku Kaarlela

Tekemällä opitaan ja muokataan

Kotkan kirkon remontin kakkosvaiheessa korjataan seinä- ja lattiapintoja ja tehdään LVIAS-töitä. Muun muassa valaistus ja äänentoisto uusitaan. 

– Työn aikana lisätutkimukset, rakenteelliset tarkastukset ja käytännöllisyyskysymykset voivat muuttaa suunnitelmia.

Ensimmäisen rakennusvaiheen aikana todettiin esimerkiksi kellotornin ristin sekä kirkon ikkunoiden puuosien huonokuntoisuus. Kotkan kirkon päälaki onkin ollut jo jonkin aikaa kalju, sillä miekkaristi odottaa välivarastossa kunnostamista ja asentamista takaisin.

Kirkon ikkunat päätettiin kunnostaa lisätöinä jo hankkeen ensimmäisessä vaiheessa.

Kaarlelan mukaan taitava urakoitsija vakuutti seurakunnan päätöksentekijät siitä, että ikkunat kannattaa uusia. Se oli iso taloudellinen panostus, jolle rakennuttajakonsultin mukaan saatiin katetta.

– Ikkunoiden tekeminen oli järkevä päätös. Se oli valtava urakka, toteaa myös projektipäällikkö Janne Paaso Etelä-Suomen Julkisivupalveluista.

Tähtäin vuodessa 2026

Etelä-Suomen Julkisivupalvelut Oy on kirkon toisen rakennusvaiheen kokonaisurakoitsija. Paaso sanoo olevansa kirkkoremontin ensimmäisen vaiheen toteutukseen erittäin tyytyväinen. Hän iloitsee siitä, että yritys on ollut seurakunnan luottamuksen arvoinen.

– Kirkkokohteet ovat haastavia, mutta kokemus tuo varmuutta. On tosi tärkeää, että edetään pala kerrallaan.

Kirkon parvelle on parhaillaan valmistelussa mallityö, jossa seinäpintojen rappaukset ja maalaukset sekä holvipinnan maalaustyö tehdään mallityönä lopullisesti hyväksyttäväksi. Mallinurkkauksesta nähdään siis valmis lopputulos ja sen perusteella varmistetaan myös työn laatu.

– Hankkeen ykkösvaiheessa testasimme valtavan määrän värimalleja ja tekotapoja. Mallinurkkauksessa mitään ei muuteta, jollei jostain olla aivan erimielisiä, Paaso sanoo.

Sisätilojen remontin pitäisi valmistua vuoden 2026 tammikuussa.

Kolmas rakennusvaihe kilpailutetaan erikseen. Siihen lukeutuu ulkovalaistukseen ja istutuksiin liittyviä töitä, esteettömyyteen ja sisäänkäyntiin liittyviä töitä sekä portaiden ja sokkeleiden kunnostusta.

Lukuja 1. rakennusvaiheen korjaustöistä

  • Savitiilien uusiminen 2187 kpl
  • Laastilistojen uusiminen 268 jm (juoksumetriä)
  • Laastittujen tiilien korjaus 2639 kpl
  • Tiilisaumojen korjaus 8723 jm
  • Betonisten helmalaattojen ja kontreforien korjaukset 280 m²