Hautausmaalla on helppo lajitella

Biojäte kompostoituu mullaksi, metalli menee kiertoon ja sekajäte energiaksi, joten hautausmaillakin on tärkeää lajitella oikein.

Teksti ja kuva: Heidi Nevalainen

Jätekatos hautausmaalla.

Hautausmailla roskien lajittelu on helppoa. Käytössä on tyypillisesti vain kolmea erilaista jäteastiaa: biojäte, metalli ja loppu- eli sekajäte. Enempää ei oikeastaan edes tarvita, sillä näistä löytyy oikea paikka melkeinpä kaikelle roskalle, jota hautausmaalla käyvällä on käsissään.

Metalli erotellaan hyvin

Metallin lajittelu sujuu hautausmailla kävijöiltä parhaiten, kertoo Kotka-Kymin seurakunnan kausityönjohtaja Niina Rahola. Hautausmailla tyypillisimpiä metalliroskia ovat hautakynttilöiden metalliset kansihatut sekä rikki menneet metalliset lyhdyt.

Pyhtään seurakunnan kausityönjohtaja Tiina Joas muistuttaa, että hautakynttilästä metallinkeräykseen kelpaa vain kansi. Kynttilän muoviosa kuuluu sekajätteeseen.

Biojäte maatuu mullaksi

Hautausmailla kerättävään biojätteeseen kelpaa kaikki maatuva jäte. Käytännössä siis kuihtuneet kukat, kasvit ja mullanjämät – kaikki sellainen, jota laittaisit kotonakin kompostiin. Hautausmaiden biojäte nimittäin kompostoidaan ja seurakunnat käyttävät kompostimullan mm. nurmikoilla, hautojen täytteenä ja muussa viherrakentamisessa.

Rahola ja Joas harmittelevat, että maatuvan jätteen joukkoon kertyy turhan paljon muuta roskaa. Ongelmaa on yritetty ratkoa lisäämällä ohjeistusta ja käyttämällä kuvallisiakin ohjeita, mutta vielä tarvitaan viitseliäisyyttä ja yhteishenkeä hautausmaan kävijöiltä.

Hautakynttilät sekajätteeseen

Kolmas hautausmailla kerättävä jätelaji on seka- eli loppujäte. Sinne kuuluvat esimerkiksi hautakynttilöiden muovi- ja lasiosat sekä muoviset taimiruukut. Erillistä muovinkeräystä ei hautausmailla ole, mutta toisaalta esimerkiksi hautakynttilöiden muoviosat eivät sinne kelpaisikaan.

Sekajätteeseen voi hautausmailla laittaa melkeinpä kaiken, mikä ei ole maatuvaa roskaa eikä metallia. Hyvä on tosin muistaa, että led-tuikut ja -kynttilät ovat sähkölaitteita, joten niiden paikka ei ole hautausmaiden jätepisteellä vaan asianmukaisessa sähkölaitteiden keräyksessä, esimerkiksi jäteasemilla tai isommissa kaupoissa.