Heikoimpien puolella

Minna Lindgren on kirjailija, mielipidevaikuttaja ja auttaja.

Teksti: Ulla-Maija Sievinen, kuvat: Liisa Kapanen, Ulla-Maija Sievinen

Kaksi naista seisoo vierekkäin, etualalla kukkia.
Kirjailija Minna Lindgren (vasemmalla) ja Naisten Pankin edellinen ohjausryhmän puheenjohtaja, emeritapäätoimittaja Reetta Meriläinen tapaavat usein Lue Ammatti Naiselle -tilaisuuksissa.

Kirjailija Minna Lindgren, miksi meidän kannattaa auttaa köyhien maiden naisia saamaan ammatin?

– Suomi oli 40-50-luvuilla yksi länsimaiden köyhimpiä maita ja 1980-luvulla jo yksi rikkaimmista. Kehitys johtui siitä, että naiset tulivat työelämään ja yhteiskunnalliseen elämään ja kaikki lapset pääsivät kouluun, vastaa kirjailija Minna Lindgren.

Minna Lindgren kiertää Suomea kertomassa uusista kirjoistaan Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -tilaisuuksissa. Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä Afrikassa ja Aasiassa.

Lämmintä huumoria ja kantaaottavuutta

Minna Lindgren tunnetaan suosituista kirjoistaan, joissa lämpimän huumorin kautta otetaan kantaa moniin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Ehtoolehto-kirjoissa hän kuvaa iäkkäiden ihmisten elämää ja kohtelua palvelutaloissa ja hoivakodeissa.

– Näissä on yleistä asennekritiikkiä myös omaishoitajien tilanteesta. Kyse on siitäkin, miten suhtaudutaan eläkkeellä oleviin ihmisiin, jotka eivät ole vanhuksia vaan uudenlainen aktiivinen ihmisryhmä, jolla on oma paikkansa yhteiskunnassa.

Aina on toivoa -kirja on riemastuttava ja karmaisevakin kuvitelma koulumaailmasta, ja uusin kirja Armon Anneli ottaa kantaa ihmisten ja eläinten hyvinvointiin niin elämän aikana, viimeisissä vaiheissa ja kuolemassakin.

Nainen tarvitsee lukutaidon ja koulutuksen

Minna Lindgren korostaa, että myös maailmanlaajuisesti on tärkeää pitää huolta heikoimmista ihmisistä.

Naisten Pankki on suomalainen, vuodesta 2007 toiminut vapaaehtoistyötä tekevä järjestö. Se kerää varoja köyhimpien maiden naisten auttamiseksi. Tähän mennessä Naisten Pankki on kerännyt lähinnä lahjoitusten ja tapahtumien myös miltei 19 miljoonaa euroa.

– Yhden ammatin hinta köyhän maan naiselle on 30 euroa. Nainen tarvitsee lukutaidon ja koulutuksen myötä ammatin, jotta hän voi saada omaa rahaa. Lukutaito ja oma raha ovat iso vallan väline, ja nainen voi myös taata lapsilleen koulutuksen ja terveydenhoidon.

Usein kysytään, menevätkö rahat todella perille.

– Kirkon Ulkomaanavulla on pitkät perinteet köyhien maiden ihmisten auttamisessa. Se toteuttaa käytännön auttamistyön kohteissa paikan päällä, täysin ilman uskontokytkentää. Kaikista Naisten Pankin keräämistä varoista yli 80 prosenttia menee suoraan autettaville naisille, ja tämä on kova prosentti, Lindgren sanoo.

Naisten Pankin aktiivit ovat itse käyneet – jälleen itse maksaen – Afrikan ja Aasian kohteissa ja nähneet, että auttamistyö toimii hyvin.

Joukko naisia istuu ryhmässä tiiliseinän edessä.
Kirkon Ulkomaanavun säästöryhmässä ugandalaiset naiset opettelivat taloudenpitoa ja säästivät tulevaa ammatinharjoittamistaan varten.

Eutanasiasta on vääriä käsityksiä

Asia, joka tulee vahvasti esiin Minna Lindgrenin monissakin kirjoissa, on ihmisen oikeus eutanasiaan.

– Toivon totisesti, että tämän hallituksen aikana Suomeen saataisiin laki eutanasiasta. Enemmistö kansanedustajista on jo sen puolella. Keskustelu eutanasiasta on kuitenkin usein asiatonta, Lindren pohtii.

Keskusteluissa ei aina tiedetä tosiasioita.

– Ihminen voi itse anoa sitä tietyssä tilanteessa, ja sitten useampi asiantuntija tekee päätöksen. Kukaan muu ei voi määrätä eutanasiaa toiselle. Kyse on ihmisen itsensä oikeudesta, kun hän tietää, että sairastaa parantumatonta tautia, josta seuraa kivulias kuolema, esimerkiksi monta kuukautta kestävä tukehtuminen, jossa lääkkeistä ei ole apua.

Hollantilaisissa tutkimuksissa on todettu, että ihmiset, jotka ovat saaneet oikeuden eutanasiaan, elävät pitempään ja onnellisempia eivätkä pelkää tulevaa, Minna Lindgren kertoo.

Hyvä arki ilahduttaa

Mikä kirjailija ja toimittaja Lindgreniä sitten ilahduttaa?

– Omat lapset, Naisten Pankin kiertueet, ihmisten kohtaamiset, keskustelut, nauru ja huumori, kissat Kleopatra ja Farinelli ja yleensäkin hyvä arki.

Naisten Pankki

Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä ja tasa-arvon toteutumista Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä.

Naisten Pankki Kotka on aktiivinen paikallinen ryhmä, jossa kehitellään ja toteutetaan iloisessa hengessä uusia ideoita varojen keräämiseksi. Puheenjohtaja on Lea Makkonen.

www.naistenpankki.fi/tietoa-meista/aluesolut/kotka/